Kosterhavet har redan strikta fartgränser för båtar och nu planeras ett totalförbud för vattenskotrar i femknopsområdena. Kosterhavet, som omfattar nästan 400 kvadratkilometer och ligger i Strömstads och Tanums kommuner, invigdes i september 2009 och är Sveriges ..." /> Kosterhavet vill förbjuda vattenskotrar | På Kryss Kosterhavet vill förbjuda vattenskotrar | På Kryss
Hem » Nyheter

Nyheter

Kosterhavet vill förbjuda vattenskotrar

27 september, 2022 – 09.49 Kommentarer inaktiverade för Kosterhavet vill förbjuda vattenskotrar
Bild: Creative Commons

Kosterhavet har redan strikta fartgränser för båtar och nu planeras ett totalförbud för vattenskotrar i femknopsområdena.

Kosterhavet, som omfattar nästan 400 kvadratkilometer och ligger i Strömstads och Tanums kommuner, invigdes i september 2009 och är Sveriges första marina nationalpark. Större delen av nationalparken utgörs av hav, bara ett par procent är landområden. Här finns havsmiljöer och arter som är unika för Sverige, bland annat Kosterrännan med sina brant sluttande bergväggar och levande korallrev.

Redan nu är det fem knops maxfart under perioden 15 maj till 31 augusti i stora delar av nationalparken och fri fart i övriga delar, men det finns förslag om 25 knop maxfart för hela området. Även ett totalförbud mot vattenskotrar i femknopsområdena övervägs, skriver tidningen Skärgården.

Kosterhavet nationalpark.