Hem » Nyheter

Nyheter

Kosterhavets snorkelled- landet första?

8 september 2010 – 09:00 2 kommentarer

Foto:länstyrelsens pressbilder

I morgon fyller Sverige första marina nationalpark Kosterhavet ett år. Under det gångna året har ett provisoriskt naturrum på Nordkoster vid Västrabo varit informationscentrum för nationalparken. Nationalparkschefen Anders Tysklind hoppas att att planerna för en permanent lösning på annat ställe skall gå i lås. En arkitektfirma har tagit fram ett förslag till byggnaderna och dessa planer och förslag skall nu förankras hos de boende på Koster innan man går vidare.
För cirka två veckor sedan invigdes en snorkelled vid Rörvik. Åtta skyltar utplacerade på botten längs en 220 meter lång led under vattnet beskriver organismer som finns i våra vatten. Skall du besöka snorkelleden i år utan torrdräkt är det kanske en bra helgutflykt nu till helgen.
Kosteröarna är ett uppskattat färdmål både för den som färdas på havet med egen båt, eller kommer med färjan. Under de intensiva sommarmånaderna vajar det mera norska gästflaggor i hamnen än svenska. Den norska marina nationalparken Yttre Vhaler som gränsar till Kostarhavet invigdes samtidigt med Kosterhavet förra året.
Vill du läsa mera om Kosterhavet hittar du länken här.
/Stina Jansson

2 kommentarer »

  • Stina Jansson skriver:

    Hej Tommy
    Tack för informationen om Kollevikens snorkelled, som rättmätigt är den första snorkelleden vad vi vet just nu. Jag hittade artikeln på DN om invigningen. övriga intresserade hittar den här.

  • Tommy Engvall skriver:

    Trevligt att det också blir en snorkelled vid Koster i Bohuslän,snorkelled finns sedan några år tillbaka i Blekinge skärgård,vid Kollevik nära Karlshamn !
    TE