Hem » Nyheter

Nyheter

Krydda båtsommaren med kappsegling

18 mars, 2019 – 14.07 4 kommentarer

Avspänd, kravlös semestersegling i all ära, men varför inte utmana dig, din besättning och båten med en längre kappsegling i år? Kanske inte så mycket för att mäta dig mot andra och vinna, utan snarare för att ge dig själv och övriga ombord ett mål och en chans att utvecklas.

På Sailarena.com listas närmare 350 regattor i Sverige för den 2019. Alla är givetvis inte inriktade mot familje- eller semesterseglare och de flesta sker på kortare banor. Men här är tre rejäla utmaningar för dig som normalt inte kappseglar, men vill spetsa till årets seglingssäsong.

ÅF Offshore Race 27 juni-3 juli

Den klassiska Gotland Runt, som sedan 2011 alltså heter ÅF Offshore Race, är något av seglarnas Vasalopp. Här tävlar eliten tillsammans med familjeseglarna. Banan är utmanande framför allt till sin längd på runt 350 sjömil, och förstås ytterligare så om vädret inte är på sitt bästa humör.
Arrangör är KSSS (Kungliga Svenska Segel Sällskapet).
Mer information: ÅF Offshore Race

Kolfiberrodret 14-15 juni

Om du föredrar att hålla dig inomskärs är Kolfiberrodret lämplig. Den är lång, cirka 100 sjömil, och banan läggs med hänsyn till vindförhållandena under tävlingsdagarna. Däremot är den inget för hela familjen, eftersom det är en så kallad short handed-tävling där besättningen utgörs av två personer. Start sker vid Grinda, målgång vid Finnhamn.
Arrangör är Viggbyholms segelsällskap.
Mer information: Kolfiberrodret på Sailarena.com

Midsummersail 21 juni (start)

En verkligt stor utmaning som bara verkligt erfarna seglare bör ge sig på, även om arrangören hävdar att den är en “perfekt mix av semestersegling och racing”. Midsummersail arrangeras för fjärde året. Starten går i tyska Wismar och målet ligger vid Töre i Kalix, en sträcka på 900 sjömil. Det är förvisso en rejäl utmaning. Förra året startade fyra båtar — bara en nådde den gula bojen som markerar målet.
Arrangör är Agora direct MidsummerSail GmbH.
Mer information: www.midsummersail.com

[komplettering 19 mars 20:48]

Kryssarklubbens 24-timmarsseglingar

Första helgerna i juni respektive september anordnas dessutom ett antal så kallade 24-timmarsseglingar i Kryssarklubbens regi. De går ut på att  segla så långt som möjligt under 24 timmar, och körs längs hela Sveriges kust och i Vänern och Mälaren. På somliga håll arrangeras även kortare och längre seglingar enligt samma koncept.
Mer information: 24-timmars.nu

LÄS MER

Fler seglar Gotland runt

Nytt fartrekord runt Gotland trots vindstilla

Vindfattig premiär för solorace i Bohuslän

 

redaktion@pakryss.se

 

 

 

, , , ,

4 kommentarer »

 • Christer Forsgren skriver:

  24-timmars arrangeras inte bara i kortare varianter (12 timmar) utan även i längre: 48, 72, 96 ja ända upp till 120 timmar. Tidpunkterna kan variera, beroende på var utmed kusten man väljer att segla.

  Hälsningar
  Christer Forsgren

 • Henrik Rådmark skriver:

  Hej, tack för påpekandet och jag ber om ursäkt för förbiseendet. Jag har nu lagt till en kort text om 24-timmars – självfallet ska den stå med.

 • Torbjörn Berg skriver:

  Kul att ni rekommenderar våra läsare att kappsegla. Det är både roligt och lärorikt. Men ni glömde nämna Kryssarklubbens 24-timmarsseglingar som kan seglas både vår och höst. Det finns startpunkter runt hela Sveriges kust. Och man behöver inte mäta in båten för att få ett SRS-tal, SXK beräknar enkelt och kostnadsfritt ett SXK-tal.

  Vänliga seglarhälsningar
  Torbjörn Berg

 • Staffan Larsson skriver:

  Hej, vill hälsa alla som är intresserade välkomna till Kolfiberrodret. Vi som seglar är en blandning av riktigt duktiga och mindre erfarna seglare, vi har en avslappnad och prestigelös stämning där alla får vara med. Vi bjuder på en fantastisk upplevelse, att segla genom världens finaste skärgård under ett dygn när sommarnätterna är som ljusast! Vi avslutar med stort mingel och en gemensam middag på Finnhamn. Enskrov eller flerskrov spelar ingen roll och är man långväga ifrån går det också, sist hade vi deltagare med både från Finland och Skåne! Mer info hittar ni framför allt på https://m.facebook.com/kolfiberrodret

  Välkomna önskar Staffan och Peter!