Hem » Nyheter

Nyheter

Kryssarklubben i samarbete om rastersjökort

29 maj, 2018 – 14.47 Kommentarer inaktiverade för Kryssarklubben i samarbete om rastersjökort

I ett par projekt satsar Kryssarklubben på digitala sjökort inför sommaren. Dels för att ge fritidsbåtar tillgång till vektorkort, dels rabatterat pris på inköp av rastersjökort över svenska vatten.

Som På Kryss har berättat om tidigare har en grupp båtaktiva på västkusten, varav flera funktionärer i Kryssarklubbens Västkustkrets, skapat förutsättningar för fritids-skeppare att få tillgång till uppdaterade vektorkort från Sjöfartsverket. Med plotterprogrammet Open CPN kan man använda vektorkorten som kostar cirka 50 euro att köpa med ett års uppdateringar. Läs mer om det projektet här.

Samtidigt har Kryssarklubbens Stockholmskrets inlett ett samarbete med företaget Solteknik som erbjuder sina rastersjökort, digitala kopior av Sjöfartsverkets papperskort, med 20 procents rabatt.
– Soltekniks kort innehåller inte bara Sjöfartsverkets sjökort utan även Hydrographicas alla specialsjökort och hamnsskisser, säger Göran Holmqvist som är ordförande i Stockholmskretsens tekniska kommitté och i Kryssarklubbens båttekniska nämnd.
– Fördelen med rasterkort är att de har exakt samma utseende som papperssjökorten och att man slipper problem med vektorkort som kan innebära att grund och annat som kan försvinna om man zoomar ut eller har fel inställningar i sin plotter, säger Göran Holmqvist.

Vissa plottrar kan hantera rasterkort och om man har en plotter med digitala sjökort så kan sjökort i en surfplatta eller i en mobil med stor skärm fungera som ett komplement till plottern.
– I många båtar är plottern placerad inom synhåll för rorsman och det kan därför vara bra att ha digitala sjökort även i en surfplatta eller stor telefon för en gast eller navigatör. Man navigerar säkrare i trånga vatten med två skärmar, den ena in-zoomad och den andra ut-zoomad, menar Göran Holmqvist som seglar mycket i Stockholms skärgård.

Samarbetet innebär att SXK:s medlemmar får 20 procents rabatt på ordinarie pris. Exempelvis kostar Soltekniks rastersjökort för Marine Navigator för ostkusten 995 kronor i ordinarie pris, men med SXK-rabatt 796 kronor. Korten omfattar dels Sjöfartsverkets sjökort på ostkusten, från Arholma till Borgholm på Öland samt för Gotland, dels Hydrographicas alla specialsjökort i skala 1:10.000 i Stockholms, Sörmlands, St. Annas och Gryts skärgårdar. Dessutom Hydrographicas alla hamnar i Hamnguiden 7 och Hamnguiden 8.

Solteknik har på sin hemsida soltek.se information om olika appar och programvaror som finns på marknaden och har listat vilka plattformar som finns och var man skaffar korten till dem. Det finns information om hur man skapar ett konto på X-Traverse och hur man laddar ner och installerar sjökort från X-Traverse i Open CPN.

Soltekniks rabatt gäller fram till och med den 15 juli på alla beställningar av rastersjökort om man som SXK-medlem anger koden (coupon) SXK20. Rabatten gäller både vid köp/nedladdning från X-Traverse (Fugawis server för nedladdning av sjökort) och från Soltekniks hemsida.

LÄNK: Solteknik

LÄNK: Västkustkretsens information om navigation och Open CPN

Rasterkort

Ett rasterkort är en förlagetrogen kopia av ett papperssjökort.

Redaktionen
redaktion@pakryss.se

, , , ,