Nu ska nya båtälskare få extra hjälp. I sommar ska Kryssarklubben utbilda funktionärer som kan ge allt från föreläsningar till konkreta tips.– I framtiden hoppas vi att det ska finnas guider i hela Sverige, berättar ..." /> Kryssarklubben utbildar guider till båtlivet | På KryssFör dig som vill segla lite längre! Kryssarklubben utbildar guider till båtlivet | På Kryss
Hem » Nyheter

Nyheter

Kryssarklubben utbildar guider till båtlivet

14 juni 2022 – 10:16 Kommentarer inaktiverade för Kryssarklubben utbildar guider till båtlivet
Bild: Foto på Fredrik Inblick på sid 52 i På Kryss nr 3–22.

Nu ska nya båtälskare få extra hjälp. I sommar ska Kryssarklubben utbilda funktionärer som kan ge allt från föreläsningar till konkreta tips.
– I framtiden hoppas vi att det ska finnas guider i hela Sverige, berättar Fredrik Norén, generalsekreterare, i På Kryss nr 3.

Allt fler har upptäckt hur härligt båtlivet är de senaste åren. Nu ska Kryssarklubben utbilda ett gäng funktionärer vars uppgift blir att guida nya båtlivsälskare in i en trygg och rolig vistelse på sjön. Av den anledningen startas ett nytt utbildningscenter, Kryssarklubben SWE Sailpro, där funktionärer under två dagar kommer att samlas på Malma Kvarn och gå kurs.

– I ett första steg hoppas vi kunna utbilda funktionärer från fem kretsar i sommar, men mitt mål är att det ska finnas ett båtpro i varje krets, säger Fredrik Norén.

Han drar paralleller till golfvärldens golfpro, licensierade tränare som finns med som stöd på golfbanor.

– Man får bra hjälp innan man ska slå på en boll, men ute på havet, där det finns en del utmaningar, får man ingen hjälp och vi behöver hjälpa varandra på sjön.

Tanken är att kretsarna ska hitta samarbeten med lokala segelsällskap och båtklubbar som har en fysisk plats där funktionären kan genomföra sina praktiska aktiviteter.

– Våra båtpro ska ägna sig åt allt från båtlivsinspirerade föreläsningar till att ge handfasta tips om hur du sätter en spinnaker för första gången, genomför ecodriving med din nya båt eller hur du lägger till i en naturhamn eller vid en vanlig brygga.

Guiderna kommer att få arvode vilket är ovanligt för en ideell förening. Fredrik kallar det ett semi-ideellt uppdrag.

– Pengarna kommer inte från Kryssarklubbens kassa utan vi har fått 1,5 miljoner kronor av Svenska friluftsföreningen för att kunna genomföra projektet under en period på två år. Vi söker lite olika profiler, någon superseglare, någon supernavigatör och någon som är duktig på båtmek. Det ska vara en grupp som tycker att det är kul att hjälpa andra i båtlivet och att framföra sina båtar på ett säkert sätt.