Hem » Mitt På Kryss

Mitt På Kryss

Kryssarklubbens bojar

31 oktober 2011 – 19:38 En kommentar

Många tycker att möjligheten att förtöja vid en av Kryssarklubbens bojar är en av de bästa anledningarna till att vara med i klubben. Drygt 160 bojar finns längs kusterna i våra skärgårdar och kan ge en god natt sömn som ett alternativ till att ligga på eget ankare.

Inte sällan är bojarna upptagna av båtar som inte uppfyller de kriterier som gäller för att använda bojarna. Läs mer om bojarna i På Kryss i vinter.

Vi vill gärna ha dina synpunkter och erfarenheter från bojarna och när de är som allra bäst!

Det räcker inte med att bara vara medlem i Kryssarklubben utan följande tre krav för att använda bojen ska också vara uppfyllda;

1. Kryssarklubbsmedlem med registrerad båt i SXKs register.

2. Årets båtmärke (klistrat synligt på t.ex masten eller vindrutan)

3. Synligt namn på båten

Ibland sker meningsutbyten mellan båtar och som ett alternativ kan ett brev med information överlämnas som lämnar information.

Välkommen till Svenska Kryssarklubben!

Du har förtöjt vid en av våra 130 bojar och vi är naturligtvis glada att den kommer till användning. Våra bojar är dock avsedda för medlemmar som har sin båt registrerad i Svenska Kryssarklubben.

Svenska Kryssarklubben är just till för att underlätta och stärka lusten för turist- och långfärder till sjöss och detta gör vi bland annat genom att lägga ut bojar som den du nu ligger vid. Våra bojar är eftertraktade och behovet av flera bojar är stort. Svenska Kryssarklubben, SXK, arbetar på frivillig väg, helt utan statsstöd. De pengar vi har, kommer in som avgifter från våra medlemmar.

Vi hoppas att även du kommer med som medlem och registrerar din båt. Avgiften för ett år är inte högre än vad du betalar för några nätter i en gästhamn. Har vi fler medlemmar kan vi utveckla verksamheten och bland annat lägga ut ännu fler bojar som du kan ha nytta av som medlem.

Vill du veta mer om vad du får som medlem i Svenska Kryssarklubben. Prata med den som lämnade det här brevet till dig eller kontakta kanslierna telefon 08-448 28 80 eller 031-69 00 69. På webbplatsen www.sxk.se finns mer information och vår nya Kryssarklubbfolder för läsning och utskrift. Du kommer att finna att det är mycket mer än bojarna som du kan ha nytta av.

Är du redan medlem i SXK ber vi att du registrerar in din båt och hissar vår föreningsflagga.

Hälsningar

Hamn- och farledsnämnden
Svenska Kryssarklubben

En kommentar »

  • Ingo Smedensjö skriver:

    Hej, jag tycker att ovanstående brev är riktigt bra! Jag kommer att kopiera det för att lämna det till ”snyltarna”, som har blivit riktigt många! Förr i tiden fanns det i matrikeln en ansökningsblankett för medlemsskap vilken jag delade ut till ”snyltarna”, som ofta rodnade och senare lämnade bojen. En annan typisk iakttagelse är att dessa som inte uppfyller de tre kriterierna ofta har allt för tunga båtar, som nu senast vid Huvudskär där det låg en känd sandkil på minst 20 ton. Jag har också varit med om att en annan känd yacht med KSSS-vimpel tog ner denna efter att ha förtöjt vid bojen och hissade en SXK-vimpel istället utan att ha årets båtmärke fastklistrat på båten. Det är lätt att komma i disbyt med felande båtägare och då är det kört!

    Jag tycker att SXK-bojarna är en bra tillgång och de inger en vind- och sjösäker förtöjningsmöjlighet. Jag försöker åtminstona alltid förtöja vid dem om de mot förmodan är lediga där de finns i min färdplan! Jag förtöjer ofta vid Huvudskärs två bojar, Stora Vippholmens ena boj, Stugvikens bojar, Håskös fyra bojar, bojen i Arkösund för att proviantera i affären, Norrvikens (Runmarö) bojar, bojen nord Tjockö, de två bojarna vid Läskär men saknar bojar runt Gotska Sandön (kanske inte möjligt)och i Östermarsfladen på Nåttarö!

    FAIR WINDS önskar Ingo Smedensjö