Kungen har varit intresserad av båtar sedan barnsben. Ett intresse som även har smittat av sig på barnen. I senaste numret av På Kryss berättar vi mer om kungens båtintresse. Kungens första motorbåt, en Sweet Sixteen, ..." /> Kungen på havet | På Kryss Kungen på havet | På Kryss
Hem » Läsvärt

Läsvärt

Kungen på havet

6 oktober, 2020 – 10.39 En kommentar
Kungen på havet

Kungen har varit intresserad av båtar sedan barnsben. Ett intresse som även har smittat av sig på barnen. I senaste numret av På Kryss berättar vi mer om kungens båtintresse.

Kungens första motorbåt, en Sweet Sixteen, fick han som 18-åring och han gjorde även en del av sin militärtjänstgöring inom marinen och tog bland annat sjöofficersexamen 1968. En anledning bakom flytten till Drottningholm var just närheten till vatten. Här kunde kungen ankra upp familjens olika båtar i närheten av hemmet.

En årlig ritual har varit att köra båten ner till Öland för semesterveckorna på Solliden. När barnen var små utforskade familjen också gärna Stockholms skärgård, tältade och lagade mat i det fria.

Förra sommaren köpte kronprinsessan Victoria och prins Daniel en egen båt, en Nimbus 365 Coupé i Göteborg, och sedan rattade kronprinsessan själv båten till Solliden. Även prins Carl Philip har ärvt båtintresset och delar i dag båten M/Y Ancylus, en brittisk Fairline, med sin pappa. Prinsen har också varit beskyddare av Volvo Ocean Race och deltagit på båtarna under flera av etapperna.

Att tävla är något både far och son gillar. I Roslagsloppet 1988 körde kungen motorbåten Cigarette 38 från start till mål och han har också deltagit i Gotland Runt flera gånger, senast tillsammans med Carl Philip.

Läs hela artikeln i På Kryss nr 6.

En kommentar »

  • Öistein Nordengen skriver:

    Ni har tyvärr missat att på fotot står kungen och kronprins Haakon av Norge vid rodret.!