Hem » Nyheter, Säkerhet

Nyheter   Säkerhet

Kustbevakningen får fortsatt störst förtroende

2 juli 2019 – 09:00 2 kommentarer

Precis som förra året så har Kustbevakningen utsetts till den statliga myndighet i Sverige med högst förtroende bland invånarna, enligt en Sifo-undersökning. Dessutom ökar förtroendet, men en minoritet känner till myndigheten väl.

I Kantar Sifos årliga anseendeindex, som presenterades den 1 juli, fick Kustbevakningen en slutsiffra på 67 i anseendeindexet. Det innebär att myndigheten toppar listan över alla statliga myndigheter i Sverige, för andra året i rad. Tvåa och trea på årets lista är SMHI (58) respektive Säpo (57).

– Att allmänheten känner tillit till oss är något vi verkligen ska vårda. Det är ett kvitto på att vårt arbete och engagemang gör skillnad inte bara på kort sikt, säger generaldirektören på Kustbevakningen, Therese Mattsson.

Dessutom har myndigheten ökat från 61 i 2018 års undersökning till årets 67. Ett anseendeindex på 50 eller högre är ett högt anseende för myndigheter enligt Kantar Sifo.

Men samtidigt visade undersökningen också att Kustbevakningen är en av de mindre välkända statliga myndigheterna. 34 procent av de tillfrågade svarade att de kände till Kustbevakningen ”ganska eller mycket bra”, vilket gör att Kustbevakningen hamnar på gränsen till den understa tredjedelen av de statliga myndigheterna.

– Samtidigt som vi ska vara stolta ska vi också vara ödmjuka inför resultatet. Anseende är något man måste jobba för att upprätthålla. Den här mätningen visar att vi är på rätt väg, säger Therese Mattsson.

Kantar Sifos anseendeindex baseras på fem områden. Bland andra: Tillit, kvalitet, framgång och personligt intryck. I undersökningen ställs frågor till ungefär 8 000 slumpmässigt utvalda personer.

Sämst resultat av alla de statliga myndigheterna hade trojkan Försäkringskassa (-18), Migrationsverket (-22) och Arbetsförmedlingen (-24).

Redaktionen
redaktion@pakryss.se

, ,

2 kommentarer »

  • Bengt Jansson skriver:

    Svar till Leif Thedvall.
    Kan vara så Leif men kriterierna, ”tillit – kvalitet – framgång – personligt intryck” innefattar med all säkerhet mer än sjöräddning liv som jag tror du syftar på. Kustbevakningen sysslar väl med mer än det och deras huvudsakliga uppdrag är ju Räddning-miljö som de är bland de främsta i världen på. SSRS gör ett fantastiskt jobb på sjön så vi alla kan känna oss trygga, men det är ju ingen tävling om sjöräddningarna. Det är fler myndigheter och organisationer som deltar i sjöräddningen ”liv”. Polis, Lots, SSRS, Kustbevakningen mm. mm. Sjöräddningsledaren brukar använda dem som ligger närmast eller har kortast inställelsetid. Det ska vi alla vara glada för. Tack för mig!

  • Leif Thedvall skriver:

    Det kan bero på att man tror att KBV har ansvaret för sjöräddningen i Sverige, men det ligger på Sjöfartsverket och de flesta insatserna görs av SSRS.