Hem » Läsvärt, Nyheter

Läsvärt   Nyheter

Kustbevakningen får utreda fler sjörelaterade brott

15 februari, 2019 – 13.35 3 kommentarer

En ny lag innebär att Kustbevakningen själva får utreda fler av de brott som de tidigare har behövt lämna över till polisen eller annan myndighet. Det ger bättre möjligheter att lösa brott, eftersom överlämningar alltid tar tid vilket minskar chansen att nå ett lyckat resultat.

– För Kustbevakningen innebär det att det blir tydligare för oss vad det är vi ska och får göra. Lagen motsvarar också bättre allmänhetens förväntningar på Kustbevakningen, säger överdirektör Anders Kjaersgaard i ett pressmeddelande.

Han är noga med att påpeka att lagen inte innebär någon utvidgning av Kustbevakningens uppdrag. Snarare handlar det om en fördjupning, genom att de får ”förundersökningsleda och utreda fler av de brott med maritim koppling som de redan idag upptäcker men som alltså måste lämnas över till en annan myndighet, oftast Polismyndigheten”.

Den nya lagen träder i kraft den 1 april.

 

Brottstyper där Kustbevakningen får rätt att inleda förundersökning

Den nya lagen innebär att Kustbevakningen får inleda, leda och slutföra förundersökning avseende bott som rör nedanstående.

 • Skyddslagstiftning
 • Sjötrafik och sjösäkerhet
 • Vattenförorening och miljö
 • Överträdelser av fiske- och jaktlagstiftning
 • Fornminnen och vrak i kulturmiljölagen
 • Sveriges maritima zoner

Läs mer: Kustbevakningen får fler polisiära befogenheter

redaktion@pakryss.se

,

3 kommentarer »

 • Henrik skriver:

  Huggsexa blir det nog inte. Den stora skillnaden är att KBV kommer att utreda reda de brott de rapporterar, tex fiskebrott, överträdelse i naturskyddade områden, vårdslöshet i sjötrafik mm mm. Detta har man tidigare varit tvungna att överlämna till Polisen (förutom om det gäller ratt- eller sjöfylleri samt utsläpp av farliga ämnen, inom dessa områden har KBV haft egen förundersökningsrätt i ett antal år). I och med detta kommer alltså Polisen att avlastas samt att KBV driver hela ärenden från början till slut. Bra va?

 • Henry.svenson@gmail.com skriver:

  STÖLDER i hamnarna av båtar,motorer mm Är ju STORA PROBLEMET, inte miljö ..VAD..NÄR KOMMER DETTA ÅTGÄRDAS..mvh Från Henry Svenson

 • PA Malmgren skriver:

  Vad är detta för påhitt, skall det bli huggsexa om bovarna på sjön ??