Att laga god mat ombord behöver inte vara särskilt svårt. Bara du har lite tid, kärlek och kryddor över. Långseglaren Liv Bryngelsson har knepen när sjön suger. – Det finns två saker seglare pratar om, väder ..." /> Laga lyxigt lätt i båten | På Kryss Laga lyxigt lätt i båten | På Kryss
Hem » Medlemsprofilen, Ombord

Medlemsprofilen   Ombord

Laga lyxigt lätt i båten

2 juni, 2020 – 13.40 2 kommentarer
Laga lyxigt lätt i båten

Att laga god mat ombord behöver inte vara särskilt svårt. Bara du har lite tid, kärlek och kryddor över. Långseglaren Liv Bryngelsson har knepen när sjön suger.

– Det finns två saker seglare pratar om, väder och mat! Maten är ju lite av dagens höjdpunkt när man är ute med båten, säger Liv Bryngelsson från Göteborg. Efter långseglingen med maken Magnus som varade i 3,5 år vet Liv en hel del om att laga mat till havs.
– För oss är maten en stor del av upplevelsen. Vi börjar planera tidigt på dagen om vi ska äta snabbt och lätt eller lite lyxigare, säger Liv.

Fördomarna om att mat på sjön automatiskt skulle innebära snabbmakaroner och falukorv håller hon inte med om.
– Det tror jag är en myt. Vi har ingen märkvärdigt båt med ett stort kök, men med två plattor och en ugn kommer du hur långt som helst. Det finns inget som är en så stor humörhöjare ombord som god mat.

Under sin långsegling i bland annat Karibien och Sydamerika blev de bjudna på “många häftiga middagar” och pratade ofta mat med andra seglare. Resultatet blev kokboken Båtköket, 14 långseglares recept och tips där Liv har samlat sina och andras favoritrecept på allt från frukostfrallor och bananpannkakor till söndagsstek och trattkantarellsoppa. Hennes allra bästa tips när det gäller att laga mat ombord är att förbereda så mycket som möjligt.
– Jag gör till exempel färdiga påsar som jag fyller med mjöl, jäst och frön och alla torrprodukter som behövs till  en färdig brödlimpa eller frallor. När jag får lust att baka är det bara att tillsätta vätska, knåda ihop och köra in i ugnen, så har vi färska hembakade frallor. Otroligt gott och bra mycket roligare än färdiga bake off-produkter.

Gudomlig fiskgryta

3-4 personer
Du behöver:
• 600 gr rensad vit fisk i munsbitar på 2×2 cm
• 1 dl vatten
• 2,5 dl grädde
• 1 dl créme fraiche
• 3 msk hummerfond
• 2 msk fransk senap
• 2 msk stenbitsrom

Gör så här: Koka ihop allt, utom fisken och rommen, under omrörning i 10 min. Lägg i fisken och sjud 3-5 minuter. Tillsätt stenbitsrommen strax innan servering och servera med vitt bröd och kokt potatis. Toppa eventuellt med lite mer rom.

JUST ATT BAKA på båten var något Liv drog sig för tidigare, men upptäckte så småningom att det var lättare än hon trott.
– Jag kunde inte baka bröd hemma och hade en bild av att degen ska jäsa i omgångar och att det var krångligt. Men det finns så enkla recept att bara knåda ihop och lägga i stekpannan eller in i ugnen, det går på tio minuter. Dessutom blir du väldigt populär bland seglarkompisarna när du kommer över med ett par nybakade frallor på morgonen! säger Liv.

Ett knep för att hålla koll på temperaturen när man bakar i båten är att helt enkelt sätta in en ugnstermometer i ugnen.
– Vi använder ugnen jättemycket till allt från potatisgratänger till kladdkaka. Det finns färdiga fyrkantiga pappkartonger med morotskaka och sockerkaka som man bara tillsätter vatten och skjutsar in i ugnen. Att kunna bjuda på en nybakad sockerkaka när man sitter på klipporna är helt fantastiskt.

Ett annat tips för att laga god mat snabbt är att investera i en tryckkokare.
– Den är helt otrolig. Det går snabbare, sparar gas och du kan lugnt laga mat under tiden du seglar, allt ligger ju instängt och säkert i tryckkokaren. Det är bara att slänga ner ingredienserna, sätta på locket och 20 minuter senare har du en fantastisk gryta.

”Bunkra”

Basvaror som räddar en måltid:
• Krossade tomater
• Champinjoner på burk
• Hållbarhetsbehandlad grädde/sås, créme fraiche
• Cayennepeppar
• Vitlökspuré
• Chilisås
• Oliver
• Majs på burk
• Tomatpuré
• Kokosmjölk/pulver
• Sötsur sås
• Fond
• Soja
• Fisksås
• Sambal Olek
• Tacosås
• Sesamolja
• Färdiga tomatsåser
• Fransk senap
• Parmesanost
• Mjukost på tub
• Knäckebröd
• Pesto

OM MAN GER sig ut på längre segling, på ett par dagar eller mer, kan det vara smart att vakuumförpacka maten.
– Idag kan man också köpa vakuumförpackat kött i affärerna, det har väldigt bra hållbarhet. Dessutom måste man inte ha all mat i kylen. Hemma är man kanske van vid att knö in både ketchup och senap i kylen, men i vårt lite kallare klimat behövs faktiskt inte det.

Själv har Liv till exempel aldrig ägg i kylskåpet när de semesterseglar. Däremot är hon noga med att först knäcka äggen i ett glas innan hon använder dem,
– Då ser du direkt om de är dåliga, och det känner du ju på doften också. Ost behöver man inte heller ha i kylen, så länge man inte öppnar förpackningen.

Tillsammans med sin man Magnus är hon ofta ute och föreläser om längeseglingen. En av de vanligaste frågorna de får handlar om hållbarheten ombord när det gäller matvaror och om sin lilla frys ombord.
– Det är en bärbar frys som ser ut som en hård kylbox.
Den går på 12 volt och drar inte så mycket ström som man skulle kunna tro. Så länge sakerna du stoppar ner där är välfrysta så håller det sig, om du inte springer och öppnar luckan hela tiden.

I början av varje segelsäsong ställer Liv in ett gäng basvaror i båten som får stå kvar till hösten. Till exempel goda kryddor, ketchup, majonnäs, olivolja, vitlök, senap och sweet chilisås.
– Det har aldrig hänt att något blivit dåligt. Mycket av det krångliga med mat ombord är ju att bära saker fram och tillbaka varje helg, men har du en bra bas på båten blir det inte lika mycket släpande med kassar.

Andra bra basvaror är grundkonserver som kokosmjölk, tomatpuré och champinjoner, mjölk med extra lång hållbarhet till goda såser och torrjäst till bakning. Liv tipsar om att satsa på hållbara grönsaker som potatis, lök och vitlök.
– Att slänga in lite färskpotatis på en plåt med olivolja och rosmarin och låta det stå i ugnen en timme är ju magiskt gott.

”Stekpannebröd”


Du behöver:
• 2,5 dl fingervarmt vatten
• 1 msk matolja
• 1 msk sirap (kan bytas mot honung eller lite socker)
• 0,5 tsk salt
• 7 gr torrjäst (1/2 påse)
• 6-7 dl vetemjöl

Gör så här: Blanda ljummet vatten med sirap, olja och salt i en bunke. Häll på hälften av mjölet och därefter torrjästen. Tillsätt resten av mjölet tills degen blir lite småkletig men ändå har en slät yta. Låt jäsa under handduk i 30 min. Dela degen i två delar och tryck ut i torr teflonpanna. Strö över lite extra mjöl om degen är för kletig. Stek på medelvärme i 5-6 minuter och vänd på brödet efter halva tiden.
Förslag på pizzatopping: Tomatsås, ost, l.ök, getost och champinjoner.

DEN STÖRSTA UTMANINGEN med att laga mat i båten är att det tar lite längre tid och kräver lite mer planering och förberedelser.
– När man bara har två plattor får man planera lite annorlunda. Vi är så vana vid att allt ska gå snabbt och att kunna köra grejer i micron, men man får backa lite.

Precis som seglingen får matlagningen ta den tid det tar. Mer mindfulness i köket, helt enkelt.
– Det blir lite samma känsla där. Man kan göra väldigt enkla saker, men det behöver inte vara makaroner för det. Stekpannebröd är ett superenkelt recept som blir jättegott, både att äta som det är eller att göra pizza på.

Med kryddor och konserver kan du komma längre i köket än du kanske tror.
– En bra regel när man köper konserver är att gå efter vilka du skulle äta hemma. För skulle du inte kunna tänka dig att äta dem där, då gör du inte det på båten heller. Men på lite krossade tomater, vitlök och korvbitar kan man göra en jättegod pastasås. Och en burk kokosmjölk förgyller vilken rätt som helst.

Färska kryddor på båten är heller inget problem. Liv sätter sina kryddor i självvattnande krukor i fönstret.
– När vi seglar får de stå i handfatet!

En av de roligaste sakerna Liv lärt sig i båtköket är att göra egna konserver med hjälp av tryckkokaren.
– Jag gör små burkar med kycklinggryta, tacofärs och köttfärssås. Då spelar det ingen roll om du är mitt ute i ingenting. Du bara kokar upp lite pasta och rör ner en vällagad köttfärssås som har fått stå i en tryckkokare och puttrat. Då blir även det enkla lyxigt god mat, och det är där jag tror utmaningen är. Enkelt, men vällagat och gott.

Viktigast är att våga och inte vara rädd för att misslyckas.
– Det är inte konstigare att laga mat på båten än hemma. Till och med kockarna på de fina restaurangerna använder gasolspisar. För mig är det så självklart, jag ser inte var bromsen är!

Liv Bryngelsson
Ålder: 49.
Bor: I Göteborg
Gör: Regionchef på Sweco Rail
Båt: Nanny Too, en CR 400 DS från Orustvarvet Sweden Yachts
Aktuell: Författare till “Båtköket – 14 långseglares recept och tips”, som kan beställas via bloggen nanny166.se

TEXT: CECILIA HAHNE HILGERS

2 kommentarer »