Många drömmer om att långsegla, men för kryssarklubbsmedlemmarna familjen Stoltz är längesegling grejen. Förra sommaren var de ute tre månader i sträck. Besättningen ombord på Cobra, en Norlin 32, består av pappa Anton, mamma Cara och ..." /> Längesegling på bästkusten | På KryssFör dig som vill segla lite längre! Längesegling på bästkusten | På Kryss
Hem » Läsvärt

Läsvärt

Längesegling på bästkusten

3 juli 2023 – 10:50 Ingen kommentar
Längesegling på bästkusten

Många drömmer om att långsegla, men för kryssarklubbsmedlemmarna familjen Stoltz är längesegling grejen. Förra sommaren var de ute tre månader i sträck.

Besättningen ombord på Cobra, en Norlin 32, består av pappa Anton, mamma Cara och de tre barnen Pim, 9 år, Digge, 7 år, och Lira, 1,5 år. Att vara ute på havet tillsammans tycker alla är toppen.

– Barnen är dunderflexibla och gillar att vara nära oss. Dessutom tycker barn om att bygga kojor vilket passar bra eftersom hela Cobra känns som en koja, säger Cara.

Hon och Anton har seglat sedan barndomen. De träffades 2008 i Grekland när de jobbade för samma charterbolag, Cara som skeppare och Anton som båtmekaniker. När de fick första barnet var det naturligt att familje- och båtliv skulle gå hand i hand.

I slutet av april förra året gav de sig iväg från Göteborg och tog sig ner längs kusten till Danmark, Bornholm och Christiansö. Sedan upp till Stockholm och ner igen genom Göta kanal. Att segla utomskärs med barnen gav ett nytt och spännande perspektiv.

– Just att det var möjligt att segla 60 distans på en dag, det hade aldrig funkat inomskärs. Men här satte vi segel, tog ut kursen och sedan var alla bara närvarande i sittbrunnen. Pratade, lyssnade och sjöng, säger Cara.

En ny upptäckt var Göta kanal. Att ta sig igenom 58 slussar med tre barn låter kanske inte som en dröm, men för familjen Stoltz var det klassiska ”skilsmässodiket” en av höjdpunkterna.

– Det är ju full show när det slussas! Dessutom är det så socialt, alla pratar med alla.

Nyckelordet till att få en skön stämning ombord är trygghet. Släppa stress, prestige och vara vänliga mot varandra. Rimliga förväntningar är en annan del av ett lyckat semesterkoncept liksom att vara flexibel, gå på känsla och lyssna på barnen.

Långsegling är däremot inget de längtar efter utan det är längesegling som gäller och i sommar blir det Danmark och segling längs med Bohuskusten.

Läs hela artikeln i På Kryss nr 3–23.

Foto: Privat

Lämna en kommentar

Lämna din kommentar här nedan, eller lämna en trackback från din webbplats. Du kan också prenumerera på dessa kommentarer via RSS

Var trevlig. Håll det rent. Håll dig till ämnet. Ingen spam.

Du kan använda dessa taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar