Hem » Långfärd, Läsvärt, Nyheter

Långfärd   Läsvärt   Nyheter

Långseglare kan bli Årets äventyrare

26 februari, 2019 – 13.26 En kommentar

Kryssarklubbaren Emma Ringqvist seglade 15 000 sjömil på nio månader. Nu är hon nominerad till den prestigefyllda utmärkelsen Årets Äventyrare för sin prestation.

På Kryss har tidigare skrivit om soloseglaren Emma Ringqvist, som i juni 2018 kom hem från en nio månader och 15 000 sjömil lång soloseglats med Laurin 32:an Caprice. En resa som tog henne hela vägen från Göteborg till Brasilien och hem igen via Tristan da Cunha, världens mest avlägsna bebodda ö. Emma seglade i en åtta på Atlanten, den senare halvan genomfördes utan fungerande motor, och den längsta etappen – mellan ön Santa Helena och skotska Hebriderna – varade i 67 dygn. Det är så vitt vi vet längre än någon annan svensk kvinna tidigare seglat solo utan uppehåll. En prestation som också uppmärksammats av juryn bakom Årets Äventyrare, ett pris som i år delas ut för femtonde gången på vildmarksmässan Explore i Stockholm den 22 mars och där Emma är en av de åtta finalisterna.

– Det är jätteroligt och lite oväntat. Det är ovanligt att långfärdssegling uppmärksammas i sådana här sammanhang, så jag känner mig både ärad och glad, säger Emma till På Kryss.

Utmärkelsen Årets Äventyrare startade 2005 och delas varje år ut till en kvinna och en man. Bland tidigare pristagare finns namn som Renata Chlumska och Ola Skinnarmo. Men man behöver inte vara känd för att vara med. Det som däremot krävs är att man det senaste året har genomfört ett anmärkningsvärt äventyr någonstans i världen. Juryn består av representanter från olika organisationer i branschen, och de nominerade finalisterna presenteras på webbplatsen Aretsaventyrare.se där svenska folket kan påverka utgången genom att gå in och rösta på sina personliga favoriter. Konkurrensen är stor. Bland årets deltagare finns allt från paddlare, löpare, klättrare och cyklister till en kille som sparkat sig fram på en longboard hela vägen från Smygehuk i söder till Karesuando i norr. Men visst vore det roligt om en seglare för första gången tog hem titeln som Årets Äventyrare.

Emma Ringqvist bor idag på Brännö utanför Göteborg, och beskriver sig själv som en mångsysslare. När hon inte fixar med båten eller seglar jobbar hon som personlig assistent och musiker. Hon håller också föredrag och arbetar på en film om sin resa. Någon ny långsegling är inte planerad, men inte heller något hon utesluter.

– Om några år kanske jag ger mig av igen, och nu till sommaren blir det förhoppningsvis en tur till Norge eller Skottland. Men Bohuslän är också fint. Vi får se vilka äventyr som väntar.

Linda Hammarberg
redaktion@pakryss.se

LÄS MER:
Tuffare och mer givande än jag trodde
Hallå där … 
Emma i hamn efter 67 dagar till havs

, ,

En kommentar »