Kryssarklubbsmedlemmen Fia Lund från Stockholm är ute på långsegling till Europas Atlantkust tur och retur. Längs vägen har hon använt såväl nya appar som gamla favoriter. Den allra första appen som Fia laddade ner för åtta ..." /> Långseglaren Fias favoritappar | På KryssFör dig som vill segla lite längre! Långseglaren Fias favoritappar | På Kryss
Hem » Ombord

Ombord

Långseglaren Fias favoritappar

25 september 2023 – 13:01 Ingen kommentar
Långseglaren Fias favoritappar

Kryssarklubbsmedlemmen Fia Lund från Stockholm är ute på långsegling till Europas Atlantkust tur och retur. Längs vägen har hon använt såväl nya appar som gamla favoriter.

Den allra första appen som Fia laddade ner för åtta år sedan var Eniro på Sjön som numera heter Skippo. Dels för att hon inte kom överens med plottern, dels för att hitta nya ankringsplatser. Hon uppskattade att det fanns olika färger, rött och blått, beroende på om platsen lämpade sig för segel- eller motorbåt.

Hur många appar har du nu?

– Många, eftersom jag, min man Robert och vår cairnterrier Svante sedan ett år tillbaka är ute på långsegling. Jag har sorterat upp apparna landsvis i min mobil så att de är lätta att hitta. Jag har appar om väder, navigering och AIS-visare, men också om lokaltrafik, vandringsleder, turistattraktioner och Google translate. Den sistnämnda är ovärderlig, både för att läsa skyltar och kommunicera.

Vilken app använder du mest?

– Navily som visar ankringsplatser och hamnar i princip över hela världen. Här kan du läsa andras recensioner av hamnar och ankringsplatser vilket har besparat oss mindre trevliga överraskningar. För väderplanering använder vi framför allt Predict Wind som ger en snabb och bra överblick i tabellform från flera olika prognosmakare. Samtidigt är det lätt att följa simuleringar för vind, byvind, vågor, joule och regn. Vesselfinder och Marinetraffic gör det lätt att hitta och följa seglarvänner runt om i världen via AIS-positioneringen.

Vilka är dina favoriter för hemmasegling?

– Jag kommer att fortsätta med Navily och Predict Wind när vi kommer hem och ska så klart testa Skippo också.

Kan du tipsa om någon ny app?

– Noforeignland för bland annat hamn och ankringsinformation verkar bra, men är inte lika stor som Navily ännu. AllTrails visar vandringsleder i både Sverige och Europa och är ett kul sätt att upptäcka naturen runt sin ankringsplats. Och jag måste förstås nämna Geocashing om du är sugen på lite skattjakt!

I På Kryss nr 4–23 får du tips om fler appar som hjälper till på sjön.

Lämna en kommentar

Lämna din kommentar här nedan, eller lämna en trackback från din webbplats. Du kan också prenumerera på dessa kommentarer via RSS

Var trevlig. Håll det rent. Håll dig till ämnet. Ingen spam.

Du kan använda dessa taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar