Försöken att minska smittspridningen av coronavirus påverkar även långseglare som nu inte är välkomna att gå i land i någon hamn. Lisa Köhler Rundqvist och Sven-Gösta Rundqvist seglar sin båt Randivåg från Malaysia till Medelhavet. Redan ..." /> Långsegling i coronavirustider | På Kryss Långsegling i coronavirustider | På Kryss
Hem » Långfärd

Långfärd

Långsegling i coronavirustider

24 mars, 2020 – 14.35 5 kommentarer
Långsegling i coronavirustider

Försöken att minska smittspridningen av coronavirus påverkar även långseglare som nu inte är välkomna att gå i land i någon hamn.

Lisa Köhler Rundqvist och Sven-Gösta Rundqvist seglar sin båt Randivåg från Malaysia till Medelhavet. Redan i första hamnen började restriktionerna.

– När vi kom till Galle i Sri Lanka den 25 januari i år märkte vi att man vidtagit åtgärder även mot seglare, berättar Lisa. Innan tull och passpolis kom sändes två läkare ombord för att kontrollera att vi inte var sjuka. När så inte var fallet fick de andra myndighetspersonerna tillträde och vi kunde gå iland. Att bli undersökt av läkare har vi inte varit med om tidigare under de tio år vi långseglat.

I Indien den 8 februari hade sjukvårdspersonalen som kom ombord skyddsoverall, munskydd och handskar.
­– Det var inte lätt att förstå vad han sa bakom masken, säger Sven-Gösta, men efter att ha kontrollerat vår temperatur med en panntermometer fick vi ett ”hälsointyg”. Sen kunde vi gå i land utan restriktioner.

– Hälsointyget från Indien har vi haft användning av här i Djibouti där vi är nu, säger Lisa. Sjukvårdspersonalen som kom ombord var klädd i skyddskläder, tog temperaturen med panntermometer och tog emot vårt hälsointyg från Indien. Men trots hälsointyget och 18 dagar till havs kan vi inte gå i land. Vi kan stanna på ankringen och det finns personer som hjälper oss med varor från land. Det går ingen nöd på oss då vi redan tidigare bunkrat båten med både mat och diesel för månader till havs. Vi visste att tillgången på mat i Röda havet är begränsad så vi såg till att fylla förråden i Malaysia, Sri Lanka och Indien.

– Nu fick vi uppgift om att det inte går att gå i land i Sudan heller, säger Sven-Gösta. I dag är vi välkomna att ankra i hamnen och det finns en liknande service där som här med båtar som kommer ut med mat och diesel. Men vi vet inte om det gäller även när vi kommer dit. Ändringar sker snabbt i dessa tider.

– Vi fortsätter in i Röda havet mot Medelhavet om någon vecka och hoppas att vår långa isolering ombord gör att vi kan komma i land någonstans i början av maj, säger Lisa.

 

Långsegling i coronavirustider

Foto: Privat

Ett längre reportage om Randivåg i Djibouti publiceras i nästa nummer av På kryss.

5 kommentarer »

  • Tove Kjellander skriver:

    Här finns en hel del om vilka hamnar som (inte) tar emot seglare
    http://blog.navily.com/en/blog/covid-19-marina-information/

  • Torsten Pettersson skriver:

    Glöm inte att ha med destinations flaggor och signalflagga Q (mitt fartyg är fritt från smitta )
    Flaggbuti.nu köper jag mina faggor . Ha en fin segling !

  • Tommy skriver:

    Hej på er från ett stängt spanien..stanna tillhavs så länge ni kan. Detta är på alvar.
    Tommy

  • Mats skriver:

    Och hur gör man om båten ligger vinterförvarad i tex. Italien?
    Det kan ju gå 18 månader innan nåt vaccsin finns.

  • Thomas Hamilton skriver:

    Hej!
    Tror dessvärre inte Ni kommer iland någonstans i Medelhavet utan 14-dagars karantän ombord eller möjligen isolerade på ett hotellrum! På Malta är det e.u. redan så, dessutom vägrar vissa varv och Marinor m.fl. att hantera kontanter p.g.a. risk för kontaminering (?) dock detta lär nog aldrig gälla Grekland och Italien, möjligen m.fl länder, som fortsatt nog anser cash vara ”den bästa medicinen för överlevnad” De förbehåller e.u. sig också rätten att omedelbart avvisa gäster/besökare som visar symtom på förkylning. Önskar Er all lycka på den fortsatta seglatsen!