Malin och Marie Bartos långseglade med sina små barn tur och retur till Barcelona. Minnena från det äventyrsfyllda året lever fortfarande kvar. I senaste På Kryss kan du läsa allt om deras resa. Familjen Bartos från ..." /> Långsegling med småbarn | På KryssFör dig som vill segla lite längre! Långsegling med småbarn | På Kryss
Hem » Långfärd

Långfärd

Långsegling med småbarn

20 oktober 2020 – 10:39 Kommentarer inaktiverade för Långsegling med småbarn
Långsegling med småbarn

Malin och Marie Bartos långseglade med sina små barn tur och retur till Barcelona. Minnena från det äventyrsfyllda året lever fortfarande kvar. I senaste På Kryss kan du läsa allt om deras resa.

Familjen Bartos från Göteborg köpte en Hallberg-Rassy 34 för fyra år sedan och snart väcktes drömmen om en långfärdssegling. Efter att ha bott två vuxna och två barn på båten i ett år var det äntligen dags att kasta loss i mitten av juli 2018. Planen var att segla fram och tillbaka till Barcelona under ett år utan fasta hållpunkter. Vägen ner till Biscaya var den längsta överfarten som tog fem och ett halvt dygn. Något som kan låta lätt svettigt med två livliga barn på tre och fem år ombord.
– Men barnen påverkades av havet och fick ett annat lugn ombord. Särskilt när det var lite tuffare sjö. Då kunde vi sitta och prata med dem i timmar, säger Malin Bartos.

En annan positiv överraskning var hur väl deras båt klarade grov sjö. Förutom en olyckshändelse i hamn, när Malin råkade komma för nära vindgeneratorn och fick sy åtta stygn i pannan, råkade de inte för ut några oväntade händelser.

Familjen övervintrade ett halvår i Barcelona och seglade runt en del i den spanska skärgården. I början av mars var det dags att återvända till den svenska västkusten vilket visade sig bli en desto blåsigare resa. Efter nästan exakt ett år var familjen hemma igen.
– Jag tror ingen av oss hade förstått hur starkt det skulle vara. Vi lever fortfarande med minnena av det här året och tiden med barnen. Trots alla fantastiska upplevelser är den största ändå gemenskapen med barnen.

Dottern Ingrid, som hunnit fylla sju år, håller just nu på med en övertalningskampanj hemma om att segla jorden runt en dag.
– Hon vill att vi säljer lägenheten och flyttar till båten vilket ju är ett gott betyg både på båten och seglingen, säger Malin. Det finns naturligtvis tankar att göra det en dag, men det är svårare att ge sig av när barnen går i skolan. Jag märker att jag undermedvetet försöker uppgradera båten så att det ska bli möjligt en dag. Kanske blir det bara Marie och jag. Vi vill nog i alla fall göra det en gång i livet.

Läs hela artikeln i På Kryss nr 7.