Säkerhet
Larma i tid
Många drar sig för att larma när något händer på sjön. Våga istället be om hjälp i tid för att undvika att en farlig situation uppstår.
Lars-Göran Nyström, säkerhetssamordnare på Transportstyrelsen, berättar för På Kryss att grundstötningar och haveri i motor, propeller och roder är de vanligaste orsakerna till larm och utryckningar för att undsätta fritidsbåtar. Hårt väder och utsatta lägen ligger också högt upp i Sjöfartsverkets statistik över de vanligaste orsakerna.
Det är därför viktigt att söka hjälp i tid, innan en farlig situation hinner uppstå. Så länge det inte är fara för liv bör man i första hand ringa Sjöräddningssällskapet, om man är medlem där, eller till Sjöassistans, om man är kund hos dem.
Sjöräddningssällskapet hjälper även sina medlemmar med motorproblem, bensinstopp, bogsering, mekaniska problem och annat som kan ställa till problem. Lars-Göran Nyström menar också att det är viktigt att känna till både sin båt och dess begränsningar och sina egna begränsningar och kunskaper som skeppare.
Och sist men inte minst, glöm inte den gyllene regeln: Stanna i land om du känner minsta tveksamhet inför din egen, båtens form eller vädret.
Läs hela artikeln i På Kryss nr 5 eller här.