Vinkokta musslor, en härlig potatissallad eller en efterrätt som smälter i munnen. Att laga god mat på liten yta är lättare än du tror. Här delar Kryssarklubbsmedlemmen Elisabeth Moglia med sig av några av sina ..." /> Lätta recept för litet kök | På KryssFör dig som vill segla lite längre! Lätta recept för litet kök | På Kryss
Hem » Läsvärt, Ombord

Läsvärt   Ombord

Lätta recept för litet kök

27 juli 2021 – 08:07 Kommentarer inaktiverade för Lätta recept för litet kök

Vinkokta musslor, en härlig potatissallad eller en efterrätt som smälter i munnen. Att laga god mat på liten yta är lättare än du tror. Här delar Kryssarklubbsmedlemmen Elisabeth Moglia med sig av några av sina recept.

”Vinkokta musslor är fantastiskt gott och lättlagat. Snabbt går det också. Var noga med att bara använda fräscha musslor!”

Moules Mariniéres

4 personer

Du behöver:

Ett nät blåmusslor

25 g smör

1 gul lök

1 knippe persilja

2 dl torrt vitt vin

1 dl vatten

1 dl grädde

En nypa vitpeppar (ev salt)

Gör så här:

  • Skrapa musslorna rena med en skalkniv. Kasta alla öppna musslor och de som inte sluter sig när du knackar på skalet eller som är trasiga.
  • Hacka löken ganska grovt. Hacka persiljan. Fräs löken i smöret i en stor kastrull. Tillsätt vin, vatten och drygt hälften av persiljan och låt koka upp.
  • Lägg musslorna i kastrullen och låt koka livligt i 5 minuter. Ta upp musslorna och lägg dem i ett djupt uppläggningsfat. Kasta de musslor som inte har öppnat sig.
  • Späd soppan i kastrullen med grädde och låt koka en stund. Smaka av med vitpeppar och salt.
  • Häll soppan över musslorna och strö över resten av persiljan.

”När man ändå kokar potatis är det lika bra att koka lite extra och göra potatissallad av det som blir över. Speciellt gott blir det med färskpotatis. Det är extra viktigt att olivoljan är av bra kvalitet (XV kallpressad) och gärna av tidigt skördade oliver som ger mer smak.”

Potatissallad på färskpotatis

4 personer

Du behöver:

½ liter kokt färskpotatis

½ purjolök

1 knippe rädisor

1 msk dijonsenap, osötad

½ msk råsocker

½ dl vitvinsvinäger

1 dl olivolja av god kvalitet

Gör så här:

  • Koka potatisen, låt den svalna och skiva den. Skiva purjolöken och rädisorna.
  • Blanda råsocker med senap och vinäger.
  • Tillsätt sakta olivoljan under kraftig omrörning.
  • Varva potatis och purjolök och vänd ner såsen.
  • Låt stå några timmar innan servering.

”Tiramisu betyder ”dra/pigga upp mig” på italienska. Och vem blir inte uppiggad av den här goda och lättlagade efterrätten. Det sägs att varje italiensk husmor har sitt eget recept. Här är mitt.”

Tiramisu

4 personer

Du behöver:

2 ägg

½ dl socker

200 g Mascarponeost

1 dl starkt kaffe

½ dl Amaretto DiSaronno

12 Savoiardikex

2 msk kakao

Gör så här:

  • Låt kaffet kallna och blanda med likören.
  • Dela äggen i vitor och gulor. Vispa vitorna till fast skum.
  • Vispa äggulor och socker pösigt. Blanda ner osten och rör till en jämn smet. Vänd sedan ner äggvitorna.
  • Doppa hälften av kexen i likörblandningen och lägg dem i botten av en form. Täck med hälften av ostblandningen. Doppa resten av kexen och lägg på ytterligare ett lager och täck med resten av ostblandningen.
  • Kyl i minst 2–3 timmar (gärna över natten).
  • Pudra med kakao innan servering.

Fler lättlagade recept från boken ”Liten bok för litet kök, berättelser och recept från sittbrunn och kabyss” av Elisabeth Moglia hittar du i På Kryss nr 4.