Hem » Nyheter

Nyheter

Lek bakom späckhuggarattacker

17 november, 2020 – 11.44 Ingen kommentar
Lek bakom späckhuggarattacker

Späckhuggarnas attacker mot främst segelbåtar utanför Portugals kust fortsätter. Nu tror forskare att det handlar om att de leker eftersom de alltid tycks sikta på rodret.

Attackerna mot segelbåtar fortsätter att förbrylla forskare. Det har gått så långt att portugisiska kustbevakningen under en period förbjöd mindre segelbåtar att färdas längs extra utsatta rutter skriver TT.

Att späckhuggarna siktar just på rodret kan vara för att det är den del som rör sig. I vissa fall har de lyckats flytta hela båten, säger marinbiologen Ruth Esteban till BBC. Det har också visat sig vara en och samma grupp av späckhuggare som ägnar sig åt attackerna. Och de är inte blyga av sig. De simmar intill båten, dyker ner, stöter våldsamt in i rodret och visar sig sedan på nytt. Normalt sett brukar man sällan se späckhuggare innan de attackerar vilket har fått forskarna att tro att det handlar om att de leker. Just lek tycks utgöra en stor del av livet för späckhuggare som är mycket sociala djur med en komplex och utvecklad kommunikation. Varför just det här beteendet har blivit så vanligt skulle kunna ha att göra med det minskade beståndet av tonfisk. För några år sedan började till exempel en grupp späckhuggare att stjäla tonfisk från fiskebåtarnas långa linor.

– Jag har inga bevis ännu, men jag kan svära på att det är från den gruppen de här späckhuggarna kommer ifrån, säger forskaren Renaud de Stephanis.

Lämna en kommentar

Lämna din kommentar här nedan, eller lämna en trackback från din webbplats. Du kan också prenumerera på dessa kommentarer via RSS

Var trevlig. Håll det rent. Håll dig till ämnet. Ingen spam.

Du kan använda dessa taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar