Sundet mellan Björkö och Kalvsund, lilla Kalvsund, i Göteborgs norra skärgård, kan komma att få ett årligt seglingsförbud mellan 1 maj och 30 september.  Anledningen till att frågan kommer att tas upp av Öckerö kommunstyrelse är ..." /> Lilla Kalvsund kan få seglingsförbud | På KryssFör dig som vill segla lite längre! Lilla Kalvsund kan få seglingsförbud | På Kryss
Hem » Nyheter

Nyheter

Lilla Kalvsund kan få seglingsförbud

9 november 2021 – 09:01 8 kommentarer

Sundet mellan Björkö och Kalvsund, lilla Kalvsund, i Göteborgs norra skärgård, kan komma att få ett årligt seglingsförbud mellan 1 maj och 30 september. 

Anledningen till att frågan kommer att tas upp av Öckerö kommunstyrelse är att Öckerö Båttrafik, som trafikerar person- samt transportfärjorna mellan Öckerö, Kalvsund, Framnäs och Grötö, ser den stora ökningen av fritidsseglare som en möjlig risk för olyckor. 

– Fritidsbåtstrafiken, framför allt antalet segelbåtar, har ökat de senaste åren och påverkar farleden i Lilla Kalvsund när Öckerö Båttrafik korsar farleden. Det har i sin tur ökat antalet närsituationer och därmed även risken för olyckor, säger Sara Nyrén, kommunikatör på Öckerö Kommun till Torslanda Tidningen.

Om beslutet går igenom, betyder det att Öckerö Kommun ansöker hos Länsstyrelsen att införa seglingsförbud i den aktuella tidsperioden. Ett förbud skulle i så fall betyda det första seglingsförbudet inom Öckerö kommuns vatten.

8 kommentarer »

 • Mats Palmberg skriver:

  Kan man överhuvudtaget bli lagförd om man seglar? Det finns väl internationella regler angående detta.

 • Birger Blomdahl skriver:

  Hoppas att SXK trycker på Öckerö kommun, om att detta är ett dåligt förslag. Har gått där ofta och inte sett några incidenter med seglande båtar. / Birger Blomdahl

 • Ja detta håller inte som förslag och bör inte genomföras. Med tanke på miljön är det helt fel att premiera motorbåtstrafik genom sundet. Dessutom ligger Framnäs segelklubb i sundet vilka självklart måste kunna segla då det finns en del av dessa båtar som inte har motor ombord.

 • Bo Bergqvist skriver:

  Jag har seglat här sedan barnsben och har aldrig sett några incidenter, men jag tycker väl att det är färjetrafiken som emellanåt kan manövrera lite vårdslöst mellan Björkö och Kalven. Jag tror inte att det gör någon nytta med att förbjuda segling här, låt seglare njuta av att sakta glida igenom sundet under segel.

 • Jan Däldborg skriver:

  Sällsynt märkligt förslag???
  Redovisa gärna antalet incidenter!!!

 • Rolf skriver:

  Vilket alltså skulle betyda starta motorn med seglen uppe, så seglar du formellt inte. Den vägen är mycket praktisk och trevlig att gå.

 • Sven Ljunglöf skriver:

  En stor del av segelbåtarna kommer förmodligen att välja passagen mellan Grötö och Kalven om förbudet införs. Där blir det trångt när två stora färjor möts blandat med intensivare småbåtstrafik. Det verkar farligare än nuvarande situation.

 • Björn Strander skriver:

  Tråkig inställning. Det brukar inte vara några svårigheter att som seglare ta hänsyn till färjetrafiken i sundet. Även om det uppstår svårigheter ibland är förbud tråkigt och upplevelsen i ett av Bohusläns finaste sund blir en annan om man ska tvingas dra igång utombordaren. Man kan inte ens hänvisa till att det har skett kollisioner, bara ”närsituationer” Och stämmer det verkligen att det är en ”stor ökning av fritidsseglare”? Min upplevelse är att många fler seglade här på 80- och 90-talen. Och då ofta utan att ens ha en motor att ta till.