Plötsligt dök en lotsbåt i 20 knop upp i dimman och körde rakt in i aktern på fritidsbåten i Söderhamns skärgård. Nu åtalas befälhavaren och lotsbåtens förare efter olyckan. Olyckan inträffade förra sommaren när paret på ..." /> Lots körde in i motorbåt | På Kryss Lots körde in i motorbåt | På Kryss
Hem » Nyheter

Nyheter

Lots körde in i motorbåt

20 oktober, 2020 – 10.25 4 kommentarer
Lots körde in i motorbåt

Plötsligt dök en lotsbåt i 20 knop upp i dimman och körde rakt in i aktern på fritidsbåten i Söderhamns skärgård. Nu åtalas befälhavaren och lotsbåtens förare efter olyckan.

Olyckan inträffade förra sommaren när paret på motorbåten var på väg till ön Storjungfrun i Söderhamns skärgård. Efter den kraftiga påkörningen i den tjocka dimman kastades den manlige föraren till golvet samtidigt som glas och vatten sprutade in i båten skriver Gefle Dagblad.

Lotsbåten klarade krocken bättre och kunde bogsera in fritidsbåten till hamn där ambulans mötte upp. När Kustbevakningen anlände till platsen kunde de konstatera att fartygets radarbild inte hade justerats innan eller under färd. Det noterades även att lotsbåtens lanternor inte varit tända och att hastigheten ansågs ha varit för hög i förhållande till sikten.

Nu har befälhavaren och föraren åtalats för vårdslöshet i sjötrafik. Befälhavaren har erkänt och uppgett att det handlat om bristande uppmärksamhet under någon sekunds tid då sjökorten kontrollerades. Föraren nekar däremot till brottsmisstankarna och menar att det handlar om en ren olycka.

Fritidsbåten drabbades av så omfattande skador att den blev inlöst av försäkringsbolaget. I polisens förundersökning framkommer att bolaget ska ha riktat ett ersättningsanspråk om drygt 455 000 kronor samt att ägaren av fritidsbåten och hans fru vill ha drygt 100 000 kronor i ersättning från Sjöfartsverket, men även en större ersättning för sveda och värk samt kränkning.

4 kommentarer »

 • Patrik Lots skriver:

  1: Lotsen kör inte lotsbåten!
  2: Förare? Båda är befälhavare! ! Dvs det finns ingen ”förare”!

 • Viktor Pylypenko skriver:

  Det är grovt när en lotsbåt körs i tjocka i 20 knops fart, utan lanternor och utan utkik. Det hjälps inte om radarn är igång när den inte används rätt. Den sortens slarv är liktydigt med bristande utkik. Bortförklaringen att man tittat i sjökortet i ett par sekunder är rent skitprat. Utkik ska i tjocka hållas med radar eftersom man med blotta ögat inte ser något. GPSn talar om positionen som visas även på radarskärmen. Jag förmodar att lotsbåten framförts av två besättningsmän medan lotsen varit passagerare ombord, om lots överhuvudtaget fanns ombord. Lotsen kanske just lämnat lotsbåten och gått ombord på ett fartyg för att tjänstgöra där.

 • Sigg gustafsson skriver:

  Har verkligen en lots kört/varit ansvarig för lotsbåten, det hör inte till vanligheterna. Är det inte en båtman ni menar?

 • Olyckan Had e nman inte Ais det skall ju vara så bra?