Linköpings segelsällskap (LSS) nyinköpta paraseglingsbåt Hansa 303 ska göra segling mer tillgänglig för personer med funktionsvariation. Paraseglingsbåten kommer att användas i LSS seglarskola och klubbverksamhet för att lära ut segling till funktionsvarierade på ett säkert sätt. Båten kan ..." /> LSS nya parabåt gör segling mer tillgängligt | På KryssFör dig som vill segla lite längre! LSS nya parabåt gör segling mer tillgängligt | På Kryss
Hem » Nyheter

Nyheter

LSS nya parabåt gör segling mer tillgängligt

11 januari 2022 – 12:15 3 kommentarer
Bild: Adobe evefesenuk

Linköpings segelsällskap (LSS) nyinköpta paraseglingsbåt Hansa 303 ska göra segling mer tillgänglig för personer med funktionsvariation.

Paraseglingsbåten kommer att användas i LSS seglarskola och klubbverksamhet för att lära ut segling till funktionsvarierade på ett säkert sätt. Båten kan exempelvis inte välta. Förhoppningen är att paraseglandet kan vara i gång i maj. Tanken är att integrera detta med den nuvarande seglarskolan för nybörjare.

Bo Rogalin, ordförande i Seglingssektionen i LSS, berättar för Östgöta Correspondenten att båten kostat cirka 125 000 kronor och den tillhörande personliften cirka 30 000 kronor.

– Det har kommit riktade bidrag som gjort det möjligt för en liten förening att ha råd att köpa en sådan här båt. Det hade inte varit möjligt annars, säger Rogalin och nämner sponsorerna Linköpings kommun, Riksidrottsförbundet och Sparbanksföreningen Alfa.

Genrebild

3 kommentarer »

  • Lasse skriver:

    För info så är Hansa 303 en jolleklass som seglas både som paraklass och icke para och har inget med bilden att göra.

  • Annkatrin Moldenius skriver:

    Så roligt att ni har kunnat införskaffa denna båten. Hoppas den kommer att kunna roa många funktionsnedsatta.Lycka till!

  • Håkan Lindström skriver:

    Båtar som fungerar för personer i rullstol – underbart ❤️. Men vad har vi här? ….Det ser helt galet ut att sitta i rullstolen långskepps i en båt som lutar. Enligt bilden lutar rullstolen lika många grader som båten! (Passligt nog har man lagt ut en undanvindsbild, men segling innefattar alla bogar) Tänk kryss! Man kan ju inte luta med för då faller man ur stolen. Man kan ju inte heller kompensera för krängningen. Ingen kropp vill eller kan sitta ett kryssben eller en kryssbog långskepps och med häcken i lutning som båten och överkroppen i lod…. Hoppas att jag misstolkat konceptet och att den i kajken kan sitta i våg! (Lite synd med bilden i så fall som visar ett koncept som bara passar på länsen och aldrig då båten kränger) Annars förpassas den här ”Parabåten” till att bli som en av Peter Dalles innovationer i Lorry – ”Tänkte inte på det!” Och varför skulle den sedan inte funka för en tetra eller andra funktionshinder? Minns med glädje min tetrakompis i en minitolva. Där lutar hela kroppen med för alla seglare, oavsett status på kroppen och hålls på plats i den ”kroppsstora” sittbrunnen. ”Even keels” där. Paror, tetror och ALSsare går inte att skilja från gående. Det gillar jag!