Belysning från båttillbehörsbutiker ger ofta dålig spridning och är dyra. Ett sätt att få bättre belysning till ett billigare pris är att välja vanliga elprodukter av hög kvalitet som tål att användas på en båt. Christian ..." /> Lys upp båten med LEDstrip | På KryssFör dig som vill segla lite längre! Lys upp båten med LEDstrip | På Kryss
Hem » Nyheter

Nyheter

Lys upp båten med LEDstrip

8 november 2022 – 12:01 3 kommentarer
led

Belysning från båttillbehörsbutiker ger ofta dålig spridning och är dyra. Ett sätt att få bättre belysning till ett billigare pris är att välja vanliga elprodukter av hög kvalitet som tål att användas på en båt.

Christian Tankred, som jobbar på Landhs El, fick testa sig fram innan han hittade rätt lösning till vännens Hallberg-Rassy 54.

– Han har ett stort seglingsintresse och i framtidsplanen ligger att segla på de stora haven. Att montera belysning uppe i masten handlar dels om ett säkerhets-, dels ett utseendeperspektiv. Med sådana här stora båtar ligger man ofta på svaj och då finns det risk för påkörning nattetid om man inte har tydlig belysning.

Valet föll till slut på en LEDstrip 24V Line IP67 från Hide-a-lite. Profilerna har popnitats på spridarna i masten och i underkant på bommen. För säkerhets skull har även 25 meter LEDstrip satts fast med dubbelhäftande tejp och lim på profilerna. 

– För att garantera att det alltid matas ut 24V har vi monterat en DC/DC-konverter. Dessutom har vi satt in en elcentral med tvåpoliga säkringar, tvåpoliga kontaktorer och en riktig elpanel. Det är ofta strul med elen på båtar då mycket är klent dimensionerat. Vi försöker förebygga så mycket som möjligt och nu är installationen mer ”bulletproof” än tidigare, säger Christian. Det blev mycket bättre än vi trodde, den fina belysningen väcker uppmärksamhet och min kompis har fått mycket beröm för lösningen.

Priset för 5 meter LEDstrip 24V Line IP67 ligger runt 2 500 kronor.

Foto: Pressbild

3 kommentarer »

 • VIKTOR PYLYPENKO skriver:

  Jag har LED-strips som belysning i salongen sedan ett par år tillbaka. Kostar cirka 350 kr för 5 meter, om jag minns rätt. Om man tar bort spänningsomvandlaren funkar det bra med 12V direkt på trådarna (men kolla först att det verkligen är 12V i LED-remsan. Om man vill använda armaturer gjordaför 240 V så går det alldeles utmärkt att använda sådana utan spänningsomvandlare. Man köper 12 V LED-lampor och skruvar in dem. Ledaren och nollan blir då plus/minus i likströmssystemet.

  Viktor

 • Mikael Strindlund skriver:

  Genomförde liknande installation för ett år sedan på min 49ft segelbåt. Små ledlampor med linser för mycket smal ljuskägla uppåt och medåt på varje spridarpar. Dessutom LED list under bommen. Även LED undervattensbelysning på den utdragbara badstegen (på undersidan av ett av trappstegen….)

 • Lars Ericson skriver:

  Ett enklare och billigare sätt är väl att ha en LED kabinlampa tänd i däckshuset eller salongen (ca 3 W)
  Då framgår båtens läge och utsträckning tydligt.

  Sjölagens bestämmelse om en masttopplanterna kanske 15 m upp funkar dåligt i en hamn eller vik.