Sommarkvällar i Sverige är kända för sitt ljus, men redan i augusti smyger mörkret på. Att ljussätta båten är praktiskt – och vackert! Såhär installerade Elin och Christoffer app-styrd däcksbelysning. Tänk dig en sommarkväll på en ..." /> Lys upp däck! | På Kryss Lys upp däck! | På Kryss
Hem » Ombord

Ombord

Lys upp däck!

20 mars, 2020 – 08.00 En kommentar
Lys upp däck!

Sommarkvällar i Sverige är kända för sitt ljus, men redan i augusti smyger mörkret på. Att ljussätta båten är praktiskt – och vackert! Såhär installerade Elin och Christoffer app-styrd däcksbelysning.

Tänk dig en sommarkväll på en ö i skärgården. Grillarna står på klipporna och efter middagen njuter ni av solens sista strålar i horisonten. När ni ska gå ombord på båten igen är det mörkt och ni önskar att ni hade tänt däcksbelysningen innan ni gick upp för att grilla.

Vår däcksbelysning sitter på förkant masten, halvvägs upp, precis under topplanternan och riktar ljuset ner på fördäck. En del har satt belysning under spridarna som också lyser ner på däck, då finns större möjlighet att rikta ljuset. Men då finns också större risk att fall ska fastna i dem. Det finns även kombinerad topplanterna och däcksbelysningen att köpa.

Att ha belysning ombord som kan fjärrstyras via en app är inte så svårt när landström är ikopplat. Många lampor går på 230V och här finns det mängder med olika fjärrströmbrytare att välja mellan. Du behöver också en router ombord som du kopplar upp exempelvis med ett tvillingkort till din mobil.

Utmaningen med däcksbelysningen var att den går på 12V. Vi hörde runt med lite olika tillverkare om det fanns någon som tillverkade en fjärrströmbrytare som kunde styra förbrukare och lampor som går på 12 volt, men lyckades inte hitta någon.

Då byggde Christoffer, som är elektriker, ihop två reläer som gjorde att vi i alla fall kunde styra däcksbelysningen när vi låg vid bryggan och hade landström. Vi ställde in så att däcksbelysningen tändes i skymningen och släckes igen på natten. Vi kunde även enkelt tända och släcka när vi ville i en app i mobilen. Vi var mycket nöjda och visade mer än gärna våra båtvänner hur vi kunde tända och släcka däcksbelysningen när vi stod på andra sidan av hamnen.

Men idén om de där grillkvällarna på klipporna levde kvar. I vintras kom äntligen den fjärrströmbrytaren som vi väntat på. Den fungerar på antingen 12VDC, 24VDC eller 230VAC. Nu kan vi styra däcksbelysningen även ute i skärgården, och kanske är det då man behöver den som mest.

Nästa projekt ombord på Royal Virgo med samma tema är att installera en fast strålkastare i fören och en i aktern. Dessa ska vi också göra så att de går att styra, som däcksbelysningen, med varsin Shelly 1. När vi då står uppe i sittbrunnen kan vi tända och släcka strålkastarna via mobilen. Väldigt smidigt att såhär års slippa ta bort luckor och gå ner i båten med varma kläder och flytoverall för att tända. Teknik är teknik och vi har varit väldigt nöjda med vår Shelly 1, den har aldrig krånglat. Men självklart kommer vi kunna tända strålkastarna och allt annat som vi kopplar in i systemet med en knapp på el-panelen.

Det här behöver du
En fjärrstyrd däcksbelysning kräver en del el-kunskaper. Du måste inte vara utbildad elektriker, men om du inte känner till alla termer så är det bättre att du ber en en elektriker om hjälp. Känner du dig hemma bland elkablarna ombord är det inte alltför svårt att installera själv.

Systemet bygger på att man har ett nätverk ombord. Då behövs en 4G-router som drivs på 12V och ett extra SIM-kort till ett befintligt mobilabonnemang som sätts i routern. 4G-routrar finns det många att välja bland, både billigare och dyrare. Det viktiga är att routern går att driva på 12 V. För att göra det får man köpa en 12V-kabel, finns på exempelvis Kjell & Co.

Du behöver alltså:

• 12V-kabel
• En router som går på 12V.
• Fjärrströmbrytare för 12V.

Köptips
• TP-link Archer MR200 4G-router med modem AC750. Finns bland annat att köpa hos Kjell & Co, Elgiganten och Komplett. Pris från ca 1049 kr.
• Huawei B315s-22. Finns bland annat hos CDON och Webhallen. Pris från ca 1200 kr.
• Fjärrströmbrytare Shelly 1 Open Source. Kjell & Co, pris 229 kr.


Såhär gör man – steg för steg

1. Du behöver en 4G-router. Skapa ett nätverk enligt routerns bruksanvisning. Driv routern med 12V, du behöver då en annan kabel än den som följer med.

2. Du behöver också en Shelly 1 Open Source fjärrströmbrytare.

3. Fjärrströmbrytaren är förinställd för att användas på 24-60V DC. För att kunna användas på 12 V DC ska man kunna skifta en bygel bakom den högra gummiluckan på bilden. Luckan är väldigt liten så vi kom ej åt med någon tång. Kjell & Co visste inte heller vad tanken var utan rådde oss att öppna locket med en plattmejsel. Detta är fastlimmat så man får ta i lite.

4. Flytta den lilla bygeln ett snäpp åt höger för att använda fjärrströmbrytaren på 12V DC.

5. Se även den medföljade instruktionen så att det blir rätt.

6. Koppla in + på N och – på L för strömmatning av Shellyn. Se kopplingsschema på punkt 5.

7. Shellyn kopplas in parallellt med däcksbelysningens strömbrytare på plint 0 och 1.

8. Ladda ner appen Shelly Cloud och skapa ett konto. Följade steg kan se lite olika ut beroende på vad du har för operativsystem på din mobil.

9. Gå in på mobilens Wi-Fi-inställningar och anslut till nätverket som du har ombord. OBS! Var noga med att du ansluter till 2.4GHz. Ansluter du till 5GHz så kommer det inte att fungera.

10. Gå tillbaka till Shelly Cloud-appen och gå till menyn uppe till höger, tryck på ”Add Room”. Vi har valt att kalla ”rummet” för Royal Virgo som vår båt heter. Här kan man även dela upp det, till exempel förpik, salong osv.

11. Tryck på ”Add Device” och sedan på ”Search for new devices”.

12. ”Include new devices in your Wi-Fi network”, välj rätt nätverk, skriv in ditt lösenord, bocka i ”save password”. Var noga med att du väljer ditt 2.4 GHz-nätverk och ej 5 GHz.

13. Välj din enhet, i detta fallet ”Shelly 1” högst upp till höger.

14.Tryck på ”Anslut”

15. Ett meddelade om att anslutningen har lyckats kommer upp. Tryck sen på ”Discovered devices”.

16. Tryck på ”Click to add”.

17. Döp enheten och och välj en passande bild.

18. Medelandet ”Connect to Cloud” kommer upp. Tryck Yes.

19. Nu är däcksbelysningen ansluten och du kan tända och släcka den i mobilen.

20. Tryck på enheten och du får upp denna sidan. Där kan du göra olika inställningar, tex att däcksbeslysningen ska tändas och släckas vissa tider.

21. Om installationen inte skulle fungera som det är tänkt så kan du göra en reset av Shellyn genom att först koppla bort inkommande matning och sedan koppla in den igen. Sedan ska du inom en minut bygla en kabel från SW till +. Håll kabeln mot SW medans du håller och släpper andra änden mot + 5 gånger. Du kan också göra en reset i appen genom att gå in på enhetens inställningar.

Stämningsfullt med ljusslinga!

Om man tycker att det är för avancerat eller kostar för mycket att bygga ett smart-hemsystem ombord kan man istället lysa upp båten med tex en ljusslinga. I vintras hade vi en ljusslinga upphissad i masten som gav en härlig stämning i hamnen. Vi tejpade slingan på en flagglina så att inte ljusslingan fick ta upp någon belastning. Har man ett eluttag i sittbrunnen eller kan dra in en kabel i båten till ett uttag är en timer till lampan eller ljusslingan ett bra alternativ.

Tänk på:

• Ljusslinga funkar bara när båten har landström.

• Du får ta ned den om det blåser upp. Även en slinga av bra kvalitet är känslig och kan gå sönder om de blåser för mycket.

Idag finns det batteridrivna lampor och även ljusslingor som ger större möjligheter att få ljus även om man inte har tillgång till ett eluttag eller landström. Det finns flera olika modeller på bland annat Kjell & Co och IKEA.

Text och foto: Elin Johansson och Christoffer Göthesson

En kommentar »

  • Claes Broberg skriver:

    Hej. En mycket trevlig och informativ artikel. Jag kommer själv att använda Shelly switchen till några olika funktioner på båten.
    Här kommer en lite kommentar till punk 7. Observera att många båtar speciellt lite nyare så är switchen en automatsäkring och i dessa fall måste man komplettera med en extra säkring p.g.a. av att man har förbikopplat automatsäkringen.

    Med Vänlig Hälsning
    Claes