Hem » Löpsedel, Nyheter

Löpsedel   Nyheter

Lysekil Women’s Match är igång

4 augusti, 2015 – 08.48 Kommentarer inaktiverade för Lysekil Women’s Match är igång
LysekilWM1

Bild: Dan Ljungsvik

Världseliten i matchracing har återigen intagit västkusten när Lysekil Women’s Match är tillbaka för tolfte året i rad. På plats finns bland annat världsettan Camilla Ulrikkeholm Klinkby som är redo att försvara sin titel. Men hemmahoppet Anna Östling – och många fler – vill ge danskan stort motstånd.

Världsettan Camilla Ulrikkeholm Klinkby har fyra raka segrar i Lysekil Women’s Match, och siktar nu på en femte triumf. Men sju av de åtta främsta på världsrankingen finns bland dussinet skeppare i Lysekil, och siktar på att ge danskan rejält motstånd. En av dem som har störst chanser att lyckas är svenska världstvåan Anna Östling från Göteborgs Kungliga SS.

– Vi fick en knäpp på näsan av Camilla under träningsseglingen, men hellre nu än senare under veckan, tycker hon och påpekar att laget gärna vill träna mot det bästa motståndet.

Tävlingarna inleds idag, tisdag, men redan igår seglades en del träningsmatcher. När Camilla Ulrikkeholm Klinkby och Anna Östling drabbade samman i måndagsförmiddagens allt annat än återhållna och vänskapliga träningsmatcher, var det som att tiden på Kyrkeviksbukten i Lysekil stått stilla i nästan ett år. Då, för 51 veckor sedan, gjorde de båda världstopparna upp i en final i Lysekil Women’s Match som var den mest rafflande någonsin under tävlingens tioåriga historia. Båda besättningarna är nämligen inte bara experter på de båtar, DS 37, som seglas i Lysekil, utan de utmanar dessutom båtarna och varandra på ett sätt som inte ens de allra mest rutinerade av deras övriga konkurrenter i världstoppen kommer i närheten av. Med andan i halsen fick publiken 2014 till sist se danskan vinna den femte och avgörande matchen, för sin fjärde raka Lysekilsseger, en svit som hon nu gärna vill fylla på med en femte triumf.

– Självklart är det så, vi är här för att vinna och inget annat. Det är skönt att tävla i DS 37 igen, och vi accepterade direkt Annas inbjudan till träning. Båda får något ut av det, så det känns helt OK, tycker Camilla Ulrikkeholm Klinkby, som också sparrat mot Östlings klubbkompis Caroline Sylvan i DS 37 hemma i Skovshoved strax norr om Köpenhamn.

Sylvan och hennes besättning ligger sjua på världsrankingen och tillhör också den handfull lag som trovärdigt kan aspirera på en topplacering i Lysekil Women’s Match. Världstrean Anne-Claire Le Berre från Frankrike kan aldrig räknas bort, och inte heller hennes landsmaninna Pauline Courtois. Den sistnämnda fransyskan har visat en uppåtgående trend som fört henne till världsrankingens sjätteplats, med klara chanser att placera sig i Lysekil.

Stephanie Roble ligger trea på världsrankingen och tog VM-brons i matchracing för en månad sedan. Tillsammans med besättningsmedlemmen Maggie Shea har hon ägnat tiden sedan dess åt att coacha andra seglare hemma i USA, men tycker det är skönt att vara tillbaka i matchracingen igen.

– Vi ser verkligen fram emot Lysekil varje år, det är ett riktigt bra evenemang med fina båtar i fin miljö, berömmer hon och avslöjar att laget i år förstärkts med rutinerade Sally Barkow. Barkow tog VM-titlar i matchracing 2004 och 2005, och har nyligen klivit av den svenskflaggade SCA-båten efter Volvo Ocean Race.

Juliana Senfft är första sydamerikanska i fältet sedan starten av Lysekil Women’s Match, och hon var nöjd efter måndagens träningssession i DS 37:orna.

– Jag har aldrig seglat så här stora båtar förut, men vi fick kört igenom alla manövrer ordentligt och tyckte det funkade fint. Caroline Sylvan seglade fortare när vi matchade, men vi siktar på att ha kul och lära oss mer under regattan, så kommer säkert resultaten också, hoppas brasilianskan.

För nykläckta Team X från GKSS i Göteborg är det första större matchracingtävlingen någonsin, tack vare att de tilldelades ett wild card i samband med Båtmässan i vintras. Under måndagens träningstillfälle i DS 37 fokuserade de på manövrer och teknik framför att köra mot någon annan besättning.

– Det är fantastiskt kul bara att vara här, säger skepparen Johanna Bergqvist, nöjd med att allt fungerar bra ombord.

– Vi är taggade och redo, avslutar hon med ett stort leende.

Startfält i Lysekil Women’s Match 2015 (namn, nationalitet, världsranking 22 juli):
Camilla Ulrikkeholm Klinkby, DEN, 1
Anna Östling, SWE, 2
Anne-Claire Le Berre, FRA, 3
Stephanie Roble, USA, 4
Pauline Courtois, FRA, 6
Caroline Sylvan, SWE, 7
Klaartje Zuiderbaan, NED, 8
Annabel Vose, GBR, 13
Sanna Häger, SWE, 18
Alexa Bezel, SUI, 21
Juliana Senfft, BRA, 26
Johanna Bergqvist, SWE, 111

redaktion@pakryss.se

, , ,