En besättningsman som fallit överbord från en polsk segelbåt hittades vid liv av en svensk räddningshelikopter och ett svenskt kustbevakningsflyg. Segelbåten, med nio personer ombord, befann sig i ett område med hårda vindar och tre meter ..." /> Man överbord räddad av svensk räddningshelikopter | På Kryss Man överbord räddad av svensk räddningshelikopter | På Kryss
Hem » Löpsedel, Säkerhet

Löpsedel   Säkerhet

Man överbord räddad av svensk räddningshelikopter

1 mars, 2022 – 09.30 3 kommentarer

En besättningsman som fallit överbord från en polsk segelbåt hittades vid liv av en svensk räddningshelikopter och ett svenskt kustbevakningsflyg.

Segelbåten, med nio personer ombord, befann sig i ett område med hårda vindar och tre meter höga vågor när mannen föll överbord vid Midsjöbankarna på Östersjön. En räddningshelikopter larmades ut från Kristianstad, även Kaliningrad och Gdynia svarade. Polen skickade också ut en räddningshelikopter. Dessutom assisterades de av Kustbevakningens flygplan som begav sig till platsen och var först på plats, skriver Kristianstadsbladet.

Distansen ut från land var också en svår faktor. Det här är i princip så långt ut man kommer i svensk räddningsregion, säger biträdande räddningsledare Lina Buurstra vid Sjöfartsverkets sjö- och flygräddningscentral till TT.

Vid 11.33 fick Sjöfartsverkets helikopter till slut syn på en person i vattnet efter det Kustbevakningens flygplan upptäckt en temperaturförändring just vid den platsen där personen hittades. Vid 11.40 hade de fått upp personen i räddningshelikoptern som då befann sig i kritiskt tillstånd och fördes till sjukhuset i Karlskrona.

Mannen hade på sig både flytväst och flytoverall vilket gjorde att han kunde lokaliseras.

– Det är viktigt att man har rätt utrustning, annars försvinner man. Det är otroligt korta tider som man överlever i de här förhållandena annars, säger Lina Buurstra.

3 kommentarer »

 • Bertil Nordqvist skriver:

  Föll han överbord från däck eller från sittbrunnen?
  Hade han säkerhetssele och var livlinan kopplad till jackstay ?
  Jag tycker att man bör vara kopplad även i sittbrunn i dylikt väder.

 • Verkligen fantastiskt att de lyckades – vi räknar kallt med att om man drullar i sjön på öppet hav i svår sjögång utan bra ljus och ögonkontakt med besättning, så är det i stort sett kört. För att fixa det problemet behöver man någon sorts nödsändare och positionsangivelse, kanske ett larmsystem. Men som man ser även vid de påkostade jätteregattorna så kan det tyvärr gå snett. Fint jobb att personen kunde räddas i alla fall, flytväst och overall är tydligen en viktig faktor i detta. För folk som ger sig långt ut bör man beakta detta, ensamma vakter är ett stort riskmoment, särskilt på natten. Och besök på däck i blåst blir lätt farligt.

 • Lars Sundberg skriver:

  Konstigt att de åkte till sjukhuset när det var ”…räddningshelikoptern som då befann sig i kritiskt tillstånd…”