Ulrika Bergelin har varit medlem i Kryssarklubben sedan 1957 då hon som 14-åring åkte på sitt första seglarläger på Malma Kvarn. Det var Ulrikas pappa som ordnade medlemskapet i Kryssarklubben. Sommaren 1957 seglade de tillsammans i ..." /> Månadens medlem – Ulrika Bergelin | På Kryss Månadens medlem – Ulrika Bergelin | På Kryss
Hem » Läsvärt

Läsvärt

Månadens medlem – Ulrika Bergelin

12 januari, 2021 – 10.46 Kommentarer inaktiverade för Månadens medlem – Ulrika Bergelin
Månadens medlem – Ulrika Bergelin

Ulrika Bergelin har varit medlem i Kryssarklubben sedan 1957 då hon som 14-åring åkte på sitt första seglarläger på Malma Kvarn.

Det var Ulrikas pappa som ordnade medlemskapet i Kryssarklubben. Sommaren 1957 seglade de tillsammans i familjens lilla Strömstadsjolle till Malma Kvarn där två veckors seglarläger väntade för Ulrika.
– Vi var ett stort gäng som gjorde utflykter ihop och lärde oss väjningsregler och sjömanskap, säger Ulrika.

Lägret gav mersmak och Ulrika fortsatte att ta sig ut på havet med Strömstadsjollen så ofta hon kunde. När hon var 18 år träffade hon sin blivande man Olof som var skeppsbyggare. Sedan följde familjeliv och semestrar till havs, till en början med lånad båt, men sedan köpte familjen en Omega 30 tillsammans med goda vänner. Då tog Ulrika även förarintyg.
– Jag var den enda kvinnan på kursen. Men jag tyckte det var viktigt, för min egen skull, att känna mig säker på sjön om något skulle hända.

I slutet av 90-talet sålde de sin del i Omegan, men seglingen fortsatte. Dels med vänner och dels ombord på sonens båt i Karlskrona. Båtlivet har ändrats en hel del sedan Ulrika började segla. Båtarna har blivit större, motorbåtarna fler och farten på sjön har ökat.
– Att segla för mig har varit en lisa för själen. När du ägnar dig åt vinden, molnen och förutsättningarna på havet går det inte att tänka på något annat!