Hans Lord och Birgitta Wickberg tog segelbåten Sula till vulkanön strax söder om polcirkeln för ett tio veckors äventyr i vild och vacker natur. I På Kryss nr 4–22 berättar de om sin resa. Paret har ..." /> Midnattssol och glaciärer på Island | På KryssFör dig som vill segla lite längre! Midnattssol och glaciärer på Island | På Kryss
Hem » Mitt På Kryss, Nyheter

Mitt På Kryss   Nyheter

Midnattssol och glaciärer på Island

30 augusti 2022 – 13:04 Kommentarer inaktiverade för Midnattssol och glaciärer på Island
Bilder från På Kryss nr 4–22, s 20

Hans Lord och Birgitta Wickberg tog segelbåten Sula till vulkanön strax söder om polcirkeln för ett tio veckors äventyr i vild och vacker natur. I På Kryss nr 4–22 berättar de om sin resa.

Paret har seglat till östra Island en gång tidigare vilket gav mersmak. Den här gången ville de istället segla runt hela ön. I början av juni 2020 gav de sig av från hemmahamnen Saltskär i Göteborg för en färd via Norge, Shetland och Färöarna.

–  Efter drygt två veckor till havs närmade vi oss äntligen Island. Vilken känsla! Det första vi såg var den mäktiga glaciären Mýrdalsjökull med en högsta punkt på 1 480 meter över havet.

Färden gick vidare längs sydöstra kusten med sikte på Västmannaöarna, en ögrupp som består av ett 15-tal öar och ett 30-tal kobbar, för att lägga till i fiskehamnen på Hemön.

– Vi var helt fascinerade av hur ungdomar dök från fiskebåtarna i hamnen och simmade runt i det 12-gradiga vattnet, utan att påverkas av kylan.

Efter tre dygns väntan på bättre väder seglade Sula vidare mot Reykavik och gästbryggan nedanför konserthuset Harpa.

– Här fick vi möjlighet att träffa den avgående svenska ambassadören, Håkan Juholt, som tyckte att fler svenskar borde segla till Island. Han såg också till att vi hamnade i tidningen som årets första gästande segelbåt. Det var många islänningar som tyckte att det var spännande att vi seglat hela vägen från Sverige mitt under pandemin.

Färden gick sedan vidare mot Västfjordarna, den vackraste men minst besökta delen av Island. Under all segling runt Island är det viktigt att ha koll på hur tidvattnet rör sig, och lite extra när man passerar uddarna. 

Slutdestinationen på resan denna gång var Seydisfjördur där de togs emot av hamnkaptenen och 42:a generationens islänning i rakt nedstigande led, Rúnar Gunnarson, som hälsade paret välkomna tillbaka. Efter några dagars vila och strövtåg var det sedan dags att lämna ön efter tio veckors seglingsäventyr.

– Att se och uppleva den isländska naturen från havet har gett oss så mycket mer än allt vi upplevt i land. Nu planerar vi en resa tillbaka – kanske blir det redan i sommar?

Läs hela artikeln i På Kryss nr 4–22.