Att vara ute på sjön är en fantastisk känsla och ett härligt sätt att njuta av naturen. Här är Naturskyddsföreningens sex bästa tips för en miljövänlig tillvaro till sjöss. Testa båtbottentvätt. En båtbottentvätt borstar bort alla ..." /> Miljösmart på sjön | På Kryss Miljösmart på sjön | På Kryss
Hem » Ombord

Ombord

Miljösmart på sjön

27 juli, 2020 – 08.00 Kommentarer inaktiverade för Miljösmart på sjön
Miljösmart på sjön

Att vara ute på sjön är en fantastisk känsla och ett härligt sätt att njuta av naturen. Här är Naturskyddsföreningens sex bästa tips för en miljövänlig tillvaro till sjöss.

  • Testa båtbottentvätt. En båtbottentvätt borstar bort alla alger och tulpaner, hitta närmaste båtbottentvätt här. Eller passa på att skrubba bort dem för hand medan du tar en simtur.
    Använd den kostnadsfria SMS-tjänsten ”Havstulpansvarningen” som berättar för dig som bor på östkusten när havstulpanerna kommer till just ditt område. Havstulpanerna är lättare att skrubba bort innan de satt sig fast ordentligt. Sms:a ”havstulpan start” till 711 20 om du vill anmäla dig.
    Måste du måla båten så använd färger som är godkända för ditt område och var rädd om både dig själv och miljön när du tar bort färgen.
  • Kör snällt. Bullrande båtar stör både andra och djur- och fågellivet. Ta det lite lugnare i trånga sund och grunda vikar. Håll dig en bit bort från öar och följ hastighetsbegränsningarna. Och stäng av motorn istället för att köra på tomgång.
  • Ta med skräpet hem. Varje år slängs tusentals ton skräp överbord. Det ser inte bara trist ut utan gör också att många djur dör i onödan.
  • Kör lite smartare. Med hjälp av några enkla knep kan du som går för motor minska din förbrukning och dina utsläpp med upp till 40 procent. Du kan till exempel köra din båt bara några knop under toppfart och ställa in båtens gångläge så att den går lättare. Försök köra båten i en hastighet antingen över eller under planingströskeln. Om du möter vågor försök ta en omväg istället för att sakta ned och gasa upp igen. Genom att tänka på det här slipper du släppa ut onödiga gifter och avgaser.
  • Byt bränsle eller motor. Genom att tanka din motor med alkylatbensin ser du till att minska de skadliga utsläppen med 80–90 procent. Många land- och sjömackar har en alkylatbensinpump. Har de inte det så fråga efter en. Bensinen kostar lite mer. Men det är värt. Du kan också tänka på att använda biologiskt nedbrytbar tvåtaktsolja som ger mindre utsläpp av farliga ämnen. Använd heller inte mer olja än du behöver. Kör du mycket båt kan det vara dags att byta motor. Både nya tvåtaktare och fyrtaktare släpper ut betydligt mindre giftiga ämnen, men allra bäst är förstås elmotorer.