Segelbåten Inshore 24 är unik på så sätt att den både är specialanpassad för att seglas inomskärs och genomgående byggd av naturmaterial. Lanseringen beräknas ske nästa sommar. Entreprenören Göran Brandt ligger bakom den nya båten som ..." /> Miljövänlig segelbåt byggd av naturmaterial | På Kryss Miljövänlig segelbåt byggd av naturmaterial | På Kryss
Hem » Nya prylar/båtar

Nya prylar/båtar

Miljövänlig segelbåt byggd av naturmaterial

27 oktober, 2020 – 09.22 En kommentar
Miljövänlig segelbåt byggd av naturmaterial

Segelbåten Inshore 24 är unik på så sätt att den både är specialanpassad för att seglas inomskärs och genomgående byggd av naturmaterial. Lanseringen beräknas ske nästa sommar.

Entreprenören Göran Brandt ligger bakom den nya båten som skapats med hjälp av 3D-teknik och skogsbaserade material. Drömmen om att bygga en lättseglad båt med lågt klimatavtryck förverkligades förra våren, men corona gjorde att jungfrufärden fick vänta. Testseglingen kommer istället att ske i vinter och den första modellen lanseras till sommaren.

På test- och utvecklingscentret The Wood Region i Sysslebäck i Värmland har Göran Brandt skapat prototyper, modeller och färdiga båtdelar av biokomposit, ett plastliknande material baserat på träspån och stärkelse. Hans vision är att kunna tillverka en serie av 3D-printade båtar av hög kvalitet.

– Det går snabbt och blir väldigt precist, säger Göran Brandt till The Paper Province. Dessutom kan materialet återanvändas.

Foto: Martin Bergstrand, Almi

En kommentar »

  • Anders Tobiasson skriver:

    Spännande. Kanske känns lite tveksamt dock, att första odla skog och sedan bryta ner den till plast. En ganska dyr och energikrävande process. Det går ju att göra plastbåtar av återvunnen plast eller det som fortfarande blir över vid olje- raffinaderi. Det känns som om allt skall göras av skog numer. Hus och papper känns rätt, men energi och plast verkar helt feltänk. Det tar ca 60 år för ett träd att nå samma koldioxid upptagningskraft som ett fullvuxet träd. Därför tycker jag att vi skall bevara och nyodla skog utan avverkning ett tag. Skog och växter i allmänhet är mycket effektiva koldioxidslukare.
    En naturlig blandskog är även en förutsättning för överlevnad av många av de andra varelserna som finns på vårt klot.
    Tag tillvara det material som redan finns, återvinn !

    PlastAnders