Livet till sjöss började med att hon seglade rakt in i kajen när hon var åtta år och svor högt. I dag är segling en livsstil för kryssarklubbsmedlemmen Margareta Veber. Hon började i sjöscouterna Skanör Falsterbo ..." /> Min båt och jag | På Kryss Min båt och jag | På Kryss
Hem » Nyheter

Nyheter

Min båt och jag

19 oktober, 2021 – 11.59 Kommentarer inaktiverade för Min båt och jag
Bilder från tidningen s 35.

Livet till sjöss började med att hon seglade rakt in i kajen när hon var åtta år och svor högt. I dag är segling en livsstil för kryssarklubbsmedlemmen Margareta Veber.

Hon började i sjöscouterna Skanör Falsterbo som 8-åring och blev kvar i cirka 35 år. Även om första turen med en optimistjolle slutade med en kajkrasch, blev hon direkt utskickad igen med en äldre ungdom i båten och sedan var hon fast.

– Jag gillade att segla tillsammans, att vara en i gänget ombord. Jag tog alla certifikat som krävdes för att segla scouternas större båtar och seglade varje ledig stund.

I dag har hon båten Anna Lisa, en Bavaria, tillsammans med sin man Thomas. Men första Anna Lisa var en Kustkryssare byggd i trä.

– När vi bytte upp oss till vår Allegro 30, från 80-talet, var barnen skeptiska. ”En plastbåt”. I januari köpte vi vår Bavaria 36 på Mallorca efter att ha kollat på nätet och tittat på några båtar i Danmark. Thomas insåg rätt snabbt att priserna var betydligt lägre och utbudet mycket större i framför allt Medelhavet.

Båten de till slut valde har tre hytter, nästan nya segel inklusive en gennaker, bogpropeller och okej motor. I februari 2020 flög Margareta och Thomas till Mallorca för att segla och bo in sig. Tanken var sedan att åka ner till påsk och långhelger, biljetter bokades, men sedan vet vi alla vad som hände – pandemin lamslog världen och båten gick inte längre att komma åt.

– Äventyret blev en mardröm. Förra ägaren stod för båtplatsen till första juli, sedan skulle vi betala cirka 10 000 kronor i månaden. Till slut lyckades Thomas ta sig till Mallorca och sträcksegla båten hem.

Det hon gillar bäst med nya Anna Lisa är det lyxiga utrymmet ombord och att båten seglar så bra. Fram till nu har fokus legat på att investera i saker som gör att familjen kan segla året runt. Det har bland annat blivit en värmare och en targabåge med solceller. Sedan är det dags att sätta en personlig prägel på båten.

Som van seglare sedan barnsben lockar alltid spännande upplevelser till sjöss och favoritäventyret hittills var att få planera en långsegling och förverkliga den.

– När vi seglade mot Karibien var vårt mål Tobago. Att segla in och ankra i Pirate Bay i Charlottesville efter 17 dygn på Atlanten är nog det häftigaste jag har gjort!

Läs hela artikeln i På Kryss nr 5–21.