Den 22 februari invigdes utställningen Folkhemmets fritidsbåtar på Sjöhistoriska museet i Stockholm. På plats var förstås Svenska Kryssarklubbens generalsekreterare Fredrik Norén. Svenska Kryssarklubben firar 100-årsjubileum och utställningen Folkhemmets fritidsbåtar i samarbete med Sjöhistoriska museet är en ..." /> Missa inte Folkhemmets fritidsbåtar! | På KryssFör dig som vill segla lite längre! Missa inte Folkhemmets fritidsbåtar! | På Kryss
Hem » Nyheter

Nyheter

Missa inte Folkhemmets fritidsbåtar!

6 mars 2023 – 10:22 Kommentarer inaktiverade för Missa inte Folkhemmets fritidsbåtar!
Missa inte Folkhemmets fritidsbåtar!

Den 22 februari invigdes utställningen Folkhemmets fritidsbåtar på Sjöhistoriska museet i Stockholm. På plats var förstås Svenska Kryssarklubbens generalsekreterare Fredrik Norén.

Svenska Kryssarklubben firar 100-årsjubileum och utställningen Folkhemmets fritidsbåtar i samarbete med Sjöhistoriska museet är en del av firandet. Tre båtar ur museets stora samling finns att beskåda på plats.

– Utställningen ”Folkhemmets fritidsbåtar” lyfter fram ett världsunikt fenomen för Sverige, hur fritidsbåten blev folklig och tillgänglig för alla. Utställningen speglar samhällets utveckling i den fritidsbåtsboom i det som vi i dag anser som folkhemmet säger Mats Djurberg, museichef på Sjöhistoriska.

Utställningen tar med besökarna på en nostalgisk resa genom Folkhemmets Sverige där man kan se fritidsbåtens väg från en lyx reserverad för överklassen till ett brett folknöje. I dag spenderar var tredje svensk en stor del av sommaren i fritidsbåt, men i början av 1900-talet var det få som hade råd att äga en egen båt.

Eftersom söndagen var veckans enda lediga dag fanns det sällan tid för lustfylld aktivitet som segling. Den reform som hade störst betydelse för svenskarnas fritid och troligtvis även fritidsbåtskulturen under 1900-talet var semesterlagstiftningen som infördes 1938. Nu hade alla arbetstagare rätt till två veckors betald semester per år.

Semestern skulle komma att utökas under de följande decennierna och 1963 var den fyra veckor. Vad den lediga tiden skulle ägnas åt fanns det starka åsikter om, inte minst från statligt håll. Semestern skulle vara aktiv och idrott eller stärkande friluftsliv premierades.

Kryssarklubben bildades 1923 med en önskan om att vara en förening för män, kvinnor, barn och ungdomar som tillbringar fritiden på sjön. Drömmen om att vara en förening för alla på sjön lever fortfarande kvar efter ett sekel. Kryssarklubben blev ganska snabbt en rikstäckande förening och har numera medlemmar även i Medelhavet och i grannländerna Norge, Danmark och Finland.

Utställningen finns att se på Sjöhistoriska museet, Djurgårdsbrunnsvägen 24, Stockholm.

Öppettider: Tisdag-söndag kl 10-17.

Kryssarklubbens medlemmar går in gratis, en gång per medlem, mot uppvisande av medlemskort.

Läs mer om Sjöhistoriska museet här!