I På Kryss nr 4–22 berättar kryssarklubbsmedlemmarna Eva och Tore Helgeson om när de hamnade i blåst, regn och översvämningar på floden Rhen. Efter fem år på Europas kanaler är La Vie, Eva och Tores Husky ..." /> Mitt i ett oväder på Rhen | På KryssFör dig som vill segla lite längre! Mitt i ett oväder på Rhen | På Kryss
Hem » Mitt På Kryss, Nyheter

Mitt På Kryss   Nyheter

Mitt i ett oväder på Rhen

20 september 2022 – 10:01 Kommentarer inaktiverade för Mitt i ett oväder på Rhen
På Kryss nr 4–22

I På Kryss nr 4–22 berättar kryssarklubbsmedlemmarna Eva och Tore Helgeson om när de hamnade i blåst, regn och översvämningar på floden Rhen.

Efter fem år på Europas kanaler är La Vie, Eva och Tores Husky Dane 85, hemma i Skärhamn igen. Färderna har avnjutits i etapper vår och höst utan benhårt fastlagda planer, med ett undantag – att gå genom Moseldalen på våren. Paret beslutade sig att för att ta hem båten sommaren 2021, dels på grund av pandemin, dels för att hon stått på land i två år.

Den åttonde juli började färden längs Mosel och första intåget på Rhen skedde den 13 juli.

– Vi gick in till Neuwids Marina, strax nedströms om Koblenz, där vi planerade att ligga även dagen efter, eftersom prognosen sade kraftigt regn i området.

Andra intåget på Rhen skedde den 15 juli. Det var fortsatt kraftig ström och en del skräp i vattnet. Att staden Schuld, 45 kilometer ost, hade fått all nederbörd var paret helt ovetande om.

– Efter ett tag tyckte vi att läget verkade allt annat än normalt. Det blev mer skräp, vissa avståndsmärken var mer eller mindre översvämmade och de flytande kajerna stod upp i skyn. Dessutom var det väldigt få båtar ute och de vi mötte ville mötas på fel sida.

Efter ett tag uppstod rena gatloppet mellan stockar och annat stort skräp. Vissa saker syntes inte och den starka strömmen gjorde att allt flyttade sig i sidled, även båten.

– I Köln mötte vi en polisbåt som gjorde ”time out-tecken” och tyckte att vi skulle pausa vår färd vilket var lättare sagt än gjort. Till slut kunde vi förtöja i Düsseldorfs fina marina och kände oss äntligen trygga. Hamnkaptenen konstaterade att han aldrig sett något liknande sommartid och att vattnet skulle stiga ytterligare minst en meter.

Efter fem dagar i Düsseldorf bestämde sig paret för att ge sig i väg igen. Det var fortfarande mycket strömt, men något lägre vattennivå och framför allt mindre skräp.

– Vi blev intervjuade av ett lokalt tv-bolag som filmade oss under slussningen på Rhein–Herne-kanal. Sedan kändes det skönt att vara inne på de lugna kanalerna igen!

Läs hela artikeln i På Kryss nr 4–22.