Under sommaren kommer Sjöfartsverket att göra ett omfattande moderniseringsarbete bland sina fyrar i Västsverige. Eftersom det kan innebära vissa driftuppehåll uppmanas fritidsbåtägare att vara extra vaksamma innan de ger sig ut på sjön. Ett 20-tal fyrar ..." /> Moderniserade fyrar på Västkusten | På Kryss Moderniserade fyrar på Västkusten | På Kryss
Hem » Nyheter

Nyheter

Moderniserade fyrar på Västkusten

4 maj, 2021 – 10.01 Kommentarer inaktiverade för Moderniserade fyrar på Västkusten
Moderniserade fyrar på Västkusten

Under sommaren kommer Sjöfartsverket att göra ett omfattande moderniseringsarbete bland sina fyrar i Västsverige. Eftersom det kan innebära vissa driftuppehåll uppmanas fritidsbåtägare att vara extra vaksamma innan de ger sig ut på sjön.

Ett 20-tal fyrar mellan Varberg och den norska gränsen kommer att moderniseras mellan juni och september. Tanken är både att öka fyrarnas driftsäkerhet och sjösäkerheten i området.

– Fyrarna det rör sig om är alla i dåligt skick och har passerat sin tekniska livslängd. Därför kommer vi nu att riva de gamla fyrkonstruktionerna och ersätta dem med nya. Tekniken får sig också ett lyft då vi bland annat sätter in nya LED-lampor och solpaneler. Det handlar med andra ord om en total makeover, säger Jakob Olofsson, byggprojektledare inom avdelningen Bygg och Teknik vid Sjöfartsverket.

Sjöfartsverket vill passa på att uppmärksamma fritidsbåtägare och andra som rör sig i området om att arbetet också kan komma att medföra vissa driftuppehåll för fyrarna. 

– Vi vill uppmana fritidsbåtägare i området att vara extra varsamma innan de ger sig ut till sjöss under denna period. Trots att majoriteten av vårt arbete sker under dagtid kan vissa driftuppehåll förekomma, bland annat mellan monteringen och den tekniska installationen av våra nya fyrkurer, säger Jakob Olofsson.