Sverige har fler fyrar än någonsin. Nu byter eller rustar Sjöfartsverket upp ett tjugotal av dem för att öka drift- och sjösäkerheten längs ostkusten.  – Fyrar har en mycket viktig säkerhetsfunktion till sjöss, på dagen har ..." /> Modernisering av fyrar längs ostkusten | På KryssFör dig som vill segla lite längre! Modernisering av fyrar längs ostkusten | På Kryss
Hem » Nyheter

Nyheter

Modernisering av fyrar längs ostkusten

2 augusti 2022 – 12:46 En kommentar

Sverige har fler fyrar än någonsin. Nu byter eller rustar Sjöfartsverket upp ett tjugotal av dem för att öka drift- och sjösäkerheten längs ostkusten. 

– Fyrar har en mycket viktig säkerhetsfunktion till sjöss, på dagen har sjöfararna lärt sig att känna igen fyrens siluett och på natten lyser fyren med en personlig karaktär som gör att man kan urskilja vilken fyr det är. Därför bygger vi fler fyrar än vi river. För att öka säkerheten ytterligare, och minska behovet av underhåll, rustar vi nu upp eller byter ut de fyrar som har nått sin tekniska livslängd, säger Jakob Olofsson, byggprojektledare och ansvarig projektledare för moderniseringen av fyrar, i ett pressmeddelande från Sjöfartsverket.

De tusentals fyrar som finns runt Sveriges kust fyller en viktig funktion för sjöfarten. När tekniken inte fungerar, eller om det är mörkt, kan kaptenen lokalisera sin position på sjökortet. Sjöfartsverket har sedan 1667 ansvarat för de statliga svenska fyrarna, fast fram till 1969 under namnet Lots- och fyrverket.

Upprustningen av fyrarna sker längs ostkusten mellan Norrköping och Kramfors, och pågår från juni till och med september 2022. Två av fyrarna som väntar underhåll i augusti är Grisblänkan i Landsort-Södertäljeleden och Piltholmsknall i Stockholms södra skärgård. Till dessa fyrar kommer det gjutas nya fundament, de får en ny fyrkur och balkong samt modernare fyrljus med nya LED-lampor. Flera av fyrarna längs ostkusten får även solceller installerade.

– Arbetet kan innebära vissa avbrott och störningar. Vi har också haft leveransproblem på vissa reservdelar vilket gör att några av fyrarna vid Ångermanälven inte har tagits i drift. Därför är det extra viktigt att exempelvis fritidsbåtsägare har koll vad som gäller innan man ger sig ut på sjön, säger Johnny Menard, fyringenjör på Sjöfartsverket.

Fyrar och områden som berörs i sommar 

Norrköping-Öregrund: Franska Stenarna, Norra Lerskäret, Järnklubben Övre och Järnklubben Nedre, Tegelhällan, Piltholmsknall, Grisblänkan, Tolvöregrundet, Gastholmsgrundet och Algersgrund.

Sundsvall-Kramfors: Sälstenarna, Spikarna, Härnöklubb, Härnö södra, Sannasundet, Vålsudde, Hornön, Hornöholmen, Granholmssund, Sprängsviken, Frånö, Dynäs.

Visste du att… 

  • … Sjöfartsverket äger cirka 1100 fyrar i hela landet. På ostkusten finns 762 fyrar. Dessutom finns lika många kommun- och privatägda fyrar.
  • … Sjöfartsverket bildades 1667 med namnet Lots- och Fyrverket.
  • … 59 procent av Sjöfartsverkets fyrar får sin energi från solpaneler. Den första fyren som fick solpanel var Kuggviksskär år 1984.
  • … cirka en tredjedel av Sjöfartsverkets fyrar har LED som ljuskälla. De första ledlyktorna installerades på fyrar runt 2000.
  • … Sjöfartsverket har ett reservlamplager med över 10 000 lampor som säkerställer funktionen i cirka 10 år.

Kartor över fyrar som renoveras under 2022.

En kommentar »