Kryssarklubbsmedlemmen Ulla Linton har seglat och skrivit hela livet. En del av inspirationen till bokdebuten är hämtad från Lysekil och den bohuslänska kusten. – Men allt som har med ond, bråd död att göra är förstås ..." /> Mord och mysterier på däck | På Kryss Mord och mysterier på däck | På Kryss
Hem » Medlemsprofilen, Nyheter

Medlemsprofilen   Nyheter

Mord och mysterier på däck

1 februari, 2022 – 13.12 En kommentar

Kryssarklubbsmedlemmen Ulla Linton har seglat och skrivit hela livet. En del av inspirationen till bokdebuten är hämtad från Lysekil och den bohuslänska kusten.

– Men allt som har med ond, bråd död att göra är förstås fantasier!

Varför blev din första bok just en deckare?

– Många gillar att läsa deckare och det är ju roligt att bli läst när man väl ägnar sig åt att skriva. Dessutom ville jag skriva om kusten och havet och då var det lockande att lägga in en spännande intrig just där.

Du har varit kocka på Gratia, berätta!

– Det var i slutet av 60-talet och jag var verkligen inte någon bra kock! Det tog mig nästan all vaken tid att få till måltiderna. Jag tittade bara upp på däck ibland för att få lite luft. Det bästa var att jag träffade min man Owe ombord. Vi blev snabbt förälskade och är det fortfarande, men numera är det våra barn och barnbarn som är aktiva på skutorna. Och Owe lagar maten hemma.

Varför ville du få in båtliv i handlingen?

– Jag ville skriva om något jag känner till och tycker om. Det är ett nöje att på sätt och vis få syssla med segling också när jag skriver, samtidigt som det gäller att placera historien i en miljö som jag kan berätta om på ett trovärdigt sätt.

Vilken är din egen mest dramatiska segling?

– Det var en natt när vi befann oss mitt på Nordsjön på väg hem från Skottland. Vi hade gett oss av trots prognoser på alltför lite vind och blev rejält överraskade av fast vind på 18 sekundmeter och mycket mer i byarna. Hela båten försvann ner i vågdalarna. Vi hade bottenrevat jib och stor och det gick fint tills gångljusen från en trålande trålare dök upp och tvingade oss att gå högre upp i vind än vi hade velat. Då undrade jag varför just jag skulle vara just där och då och tänkte på barn och barnbarn.

Kommer det bli fler böcker?

– Just nu har jag fullt upp med att översätta franska romaner. Men jag skrev faktiskt ett synopsis på en uppföljare när jag var klar med Stormsvalans död. Så startsträckan är i alla fall påbörjad.

Stormsvalans död

Det är dags för klassåterträff på Svartskär. Men Alice bästa kompis, seglaren Sofie, dyker aldrig upp. Båten hittas obemannad och när polisen finner Sofie i vattnet avskrivs ärendet som en olycka. Men det är något som inte stämmer…

En kommentar »

  • Nils Wikholm skriver:

    Varför särskrivning på omslaget på boken? Det står ju ”Storm svalans död” . Men boken heter tydligen ”Stormsvalans död”. Visserligen dör svalan men det det är inte samma sak. Ett bindestreck tyckte layout-folket inte dög.