Britt-Marie är en vacker klinkbyggd motorbåt i mahogny från 1963 som numera ingår i Sjöhistoriska museets unika samling av originalbåtar. Den 22 december hämtades den smålandsbyggda och k-märkta båten från sin hemmahamn i Nyköping. Själva båttypen ..." /> Motorbåten Britt-Marie blir museiföremål | På KryssFör dig som vill segla lite längre! Motorbåten Britt-Marie blir museiföremål | På Kryss
Hem » Nyheter

Nyheter

Motorbåten Britt-Marie blir museiföremål

11 januari 2022 – 12:30 En kommentar
Bild: Sjöhistoriska museet

Britt-Marie är en vacker klinkbyggd motorbåt i mahogny från 1963 som numera ingår i Sjöhistoriska museets unika samling av originalbåtar.

Den 22 december hämtades den smålandsbyggda och k-märkta båten från sin hemmahamn i Nyköping. Själva båttypen heter Solö och det var vid Storebrovarvet i Småland som dessa båtar byggdes under 50- och tidigt 60-tal. Just detta exemplar är byggt vid filialen i Västervik. Måtten är 7,25 x 2,25 meter och båttypen är konstruerad av Einar Runius.

Solö kallas ibland för campingbåtens storasyster med ruff under fördäcket, en stor sittbrunn och gott om plats för familj och vänner. I lillasystern var tält att föredra vid övernattning men i Solön kunde både barn och vuxna sova bekvämt. Detta gjorde att många campingbåtsägare bytte upp sig till Solö när familjen växte.

Båten är, trots sina 58 år, i skick som ny och det är med vemod som ägarna Monica och Åke Karlsson nu lämnar ifrån sig den. Samtidigt känner de att hon kommer till rätt plats när hon införlivas i Sjöhistoriskas båtsamling. Britt-Maries historia är känd sedan förste ägaren gjorde sin beställning hos Storebro 1963. Hon har också en hedrande och värdefull k-märkning sedan tidigare.

– Sjöhistoriska museet har länge haft en Solö på önskelistan, men att det skulle bli ett så enastående välvårdat exemplar som Britt-Marie hade vi inte vågat hoppas på, säger Eva Berglund Thörnblom intendent på Sjöhistoriska museet och den som ansvarar för insamlingen.

En kommentar »