Museet Vrak är ett nav för vrak, nya upptäckter och forskning runt hela Östersjön. Många fynd får dock ligga kvar på Östersjöns botten, där de bevaras allra bäst, men visas ändå upp för besökarna med ..." /> Museet Vrak öppnar på Djurgården | På KryssFör dig som vill segla lite längre! Museet Vrak öppnar på Djurgården | På Kryss
Hem » Nyheter

Nyheter

Museet Vrak öppnar på Djurgården

28 september 2021 – 11:50 Kommentarer inaktiverade för Museet Vrak öppnar på Djurgården
Foto: Anneli Karlsson, Vrak/SMTM

Museet Vrak är ett nav för vrak, nya upptäckter och forskning runt hela Östersjön. Många fynd får dock ligga kvar på Östersjöns botten, där de bevaras allra bäst, men visas ändå upp för besökarna med hjälp av bland annat filmer, digitala 3D-modeller och hologram.

VrakMuseum of Wrecks ligger nära Vasamuseet på Djurgården i Stockholm och här visas ett urval av de minst 20 000 vrak som vilar på Östersjöns botten upp, både i form av upplockade fynd och digitala presentationer.

Redan i första utställningen förflyttas besökaren till Östersjöns botten med hjälp av en omslutande filmupplevelse där Östersjön talar. I nästa rum gestaltas det mytomspunna vraket ”Resande man” i skala 1:1 och besökaren får uppleva känslan av att röra sig igenom ett skeppsvrak från 1600-talet. 

– Museet ska visa allt det spännande som finns på Östersjöns botten. Det finns fynd som är mer än 10 000 år gamla. Att de bevarats så väl beror på de speciella förhållanden som råder i Östersjön som inte har sin motsvarighet någon annanstans i världen, säger Odd Johansen, museichef på Vrak.

På museets övervåning börjar utställningen ”Det delade havet” på stenåldern och färdas sedan genom Östersjöländernas gemensamma historia i sex olika nedslag som slutar med Estonias förlisning 1994. I utställningen ”Uppdraget” berättas mer om hur museets dykande marinarkeologer arbetar. Det går också att utforska vrak genom verklighetstrogna VR-dyk, arkiv-dyk och spel. Här får besökaren själv ta på sig rollen som marinarkeolog och lösa ett marinarkeologiskt uppdrag, steg för steg.

På bilden syns en gestaltning av vraket efter Resande Man. Glasmontrar med hologram hänger från taket. I bakgrunden och på golvet syns resterna efter vraket.