Den 12 april dockade Sjöhistoriskas museifartyg minsveparen M 20 ut från Västra torrdockan på Beckholmen i Stockholm. Tack vare Föreningen M 20 har det k-märkta fartyget kunnat genomgå omfattande reparationer under vintern. Nu väntar en ..." /> Museifartyget M20 går till sjöss | På KryssFör dig som vill segla lite längre! Museifartyget M20 går till sjöss | På Kryss
Hem » Nyheter

Nyheter

Museifartyget M20 går till sjöss

19 april 2021 – 16:35 Kommentarer inaktiverade för Museifartyget M20 går till sjöss
Museifartyget M20 går till sjöss

Den 12 april dockade Sjöhistoriskas museifartyg minsveparen M 20 ut från Västra torrdockan på Beckholmen i Stockholm. Tack vare Föreningen M 20 har det k-märkta fartyget kunnat genomgå omfattande reparationer under vintern. Nu väntar en ny säsong till sjöss. 

Det k-märkta fartyget är ett av Sjöhistoriska museets museifartyg. Minsveparen M 20 byggdes för en beräknad livslängd på 10–15 år med en eventuell förlängning på 10 år, men den 1 december 2021 fyller M 20 hela 80 år. Tiden i Flottans och allmänhetens tjänst har dock satt sina spår och inför den stora reparationen drog Föreningen M 20 med sina 250 medlemmar igång en insamling. Under mottot ”Rädda M 20” nåddes i år målet på 1 miljon konor.

En förutsättning för att kunna genomföra reparationerna har varit tillgången till rätt kompetens. På Beckholmen och Nya Djurgårdsvarvet i Stockholm finns timmermän med en unik samlad kompetens om byggande och reparationer av träfartyg och i Västra dockan bedriver den ideella föreningen Beckholmens Dockförening sedan många år ett värdefullt arbete med att docka och underhålla Stockholms fina träskutor.

En utmaning har varit att få tag i material till reparationerna. En trävaruaffär i Henån på Orust kunde dock leverera. En mahognystock med en diameter på 2,5 meter och 10 meters längd sågades upp i ett fyrtiotal anpassade bord för M 20 och en hel ekstock från en 250-årig odlad ek sågades till en cirka 4,5 meter hög stävstock. Reparationsarbetena på Beckholmen har dokumenterats i både text och bild och kommer att publiceras i en bok om Minsveparen M 20.