På Tärneskär utanför Tjörn går det att se stenar som mest liknar förstenade tvättsvampar. De sägs vara barlast från ett romerskt handelsfartyg. Glest utspridda längs stranden på Tärneskär ligger några gråvita, tunga och hårda stenar som ..." /> Mystiska stenar på Tärneskär | På Kryss Mystiska stenar på Tärneskär | På Kryss
Hem » Läsvärt

Läsvärt

Mystiska stenar på Tärneskär

31 augusti, 2020 – 15.14 En kommentar
Mystiska stenar på Tärneskär

På Tärneskär utanför Tjörn går det att se stenar som mest liknar förstenade tvättsvampar. De sägs vara barlast från ett romerskt handelsfartyg.

Glest utspridda längs stranden på Tärneskär ligger några gråvita, tunga och hårda stenar som mest liknar pimpsten. Någon form av mask har perforerat den en gång mjuka kalkstenen. En analys visar att stenarna är av samma sort som återfinns i Italien, närmare bestämt vid kusten nära Neapel. En trolig förklaring till att de har hamnat i den svenska skärgården är att det rör sig om ballast från ett fartyg menar marinarkeologen Staffan von Arbin vid Bohusläns museum.

En teori är att ett romerskt handelsfartyg strandade på Tärneskär, som då var en knappt uppstickande klippa, för 2 000 år sedan. Staffan von Arbin menar att det står klart att det rör sig om barlast, men att det lika gärna skulle kunna vara från ett fartyg på 1600- eller 1700-talet. Det som talar emot den teorin är att stenarna då borde ligga på utsidan av ön och att det borde ha funnits några kända och beskrivna lämningar av vraket.

Att stenarna härstammar från Neapel och att det rör sig om ballast är i alla fall säkert – frågan är bara från vilket skepp och när de hamnade på ön?

Läs hela reportaget i På Kryss nr 6 eller här.

En kommentar »

  • Tom Heyman skriver:

    Under mina tidiga sommarvistelser i Bohuslän på 40-talet var det vanligt med dessa stenar, vi kallade dom flytstenar. Troligen var det rester från något stort vulkanutbrott. Under senare år har jag aldrig sett dom igen.

    Tom Heyman

    Göteborg