Nu finns det möjlighet för alla intresserade att tycka till om förslaget till en ny nationalpark i Nämdöskärgården i Stockholms skärgård. Fram till och med den 1 mars 2024 vill Naturvårdsverket få in synpunkter på ..." /> Nämdöskärgården kan bli marin nationalpark | På Kryss Nämdöskärgården kan bli marin nationalpark | På Kryss
Hem » Nyheter

Nyheter

Nämdöskärgården kan bli marin nationalpark

11 december, 2023 – 10.42 En kommentar
ragskar-fredrik-olsen-stor

Nu finns det möjlighet för alla intresserade att tycka till om förslaget till en ny nationalpark i Nämdöskärgården i Stockholms skärgård. Fram till och med den 1 mars 2024 vill Naturvårdsverket få in synpunkter på förslaget.

Området det gäller är 31 900 hektar stort och består till 97 procent av hav. Landarealen fördelas på ett tusental öar, kobbar och skär. Syftet med skyddet är att bevara områdets höga ekologiska värden både över och under ytan. Den föreslagna nationalparken kan bli den första marina nationalparken i Sveriges del av Östersjön.

– En nationalpark i Nämdöskärgården innebär att ett unikt skärgårdslandskap skyddas långsiktigt och att Sveriges nationalparker kommer att omfatta ett biologisk värdefullt område som representerar Stockholms skärgård och norra Östersjön, säger Naturvårdsverkets generaldirektör Björn Risinger.

Arbetet med att ta fram förslaget har Naturvårdsverket genomfört i nära samarbete med Länsstyrelsen i Stockholms län, Havs- och vattenmyndigheten och Värmdö kommun. Bidragit till förslaget har även andra myndigheter, intresseorganisationer, lokala föreningar med flera gjort.

– Att få in synpunkter är en milstolpe i bildandeprocessen och ett viktigt steg i att kunna lämna in ett väl förankrat förslag till regeringen, säger Sandra Wennberg, projektledare på Naturvårdsverket.

Efter det svarstiden gått ut sammanställer Naturvårdsverket svaren och justerar förslaget om det finns skäl till det. Sammanställningen och det slutliga förslaget kommer därefter skickas till regeringen med en begäran om att nationalparkarken bildas.

Läs mer och kom med synpunkter här.

Bildtext: Rågskär

Foto: Fredrik Olsen

En kommentar »

 • Leif Sundberg skriver:

  Skärgårdshavets nationalpark i Finland, är ett lyckat exempel.
  Där har man ordnat med bryggor och informationsslingor på de öar som går att besöka med egen båt.
  Finns även bebyggelse som går att besöka och ett litet museum.

  Allt det vilda finns kvar, så även den äldre bebyggelsen, det gamla odlingslandskapet, men det har gjorts mer tillgängligt genom kompletterande bryggor och informationsslingor.
  Hoppas att det blir något liknande.

Lämna en kommentar

Lämna din kommentar här nedan, eller lämna en trackback från din webbplats. Du kan också prenumerera på dessa kommentarer via RSS

Var trevlig. Håll det rent. Håll dig till ämnet. Ingen spam.

Du kan använda dessa taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar