Hem » Nyheter

Nyheter

Namnunderskrifter för Götheborg inför försäljning

20 september, 2016 – 10.05 2 kommentarer

Ostindiefararen Götheborg kan vara såld inom en månad, enligt ägaren SOIC. Samtidigt pågår en omfattande namninsamling för att göra fler uppmärksamma på att fartyget snart kan byta hemmahamn.

I våras meddelade Götheborgs ägare, aktiebolaget SOIC, att pengarna för att hålla fartyget i nuvarande skick tar slut vid årsskiftet. Sedan dess har Götheborg varit till salu och i dagarna har bolagets vd Peter Alexandersson meddelat att en ny ägare eller ägarkonstellation kan skriva på ett köpekontrakt inom några veckor. Vilka de presumtiva nya ägarna är eller vilka planer de har vill Alexandersson inte uttala sig om.

changeMånga fruktar att fartyget ska säljas utomlands och en namninsamling pågår för att väcka opinion för att världens största fartyg ska stanna i Sverige.
– Mitt drömscenario är att skeppet ska få segla ute i världen, gärna till Kina dit anknytningarna är uppenbara, säger Soraya Tohidi som tillsammans med andra Götheborgsvolontärer startat insamlingen Rädda ostindiefararen som på tisdagen hade samlat över 2500 underskrifter.
– Skeppet är en tillgång som symbol och plattform för Sverige både politiskt och handelsmässigt, säger Soraya som hoppas att namninsamlingen ska få politiker och andra makthavare att arbeta för att hålla skeppet svenskflaggat även i framtiden.
– Det är här som  kunskapen finns och kan spridas ifrån, säger hon och lägger till att det seglande fartyget har stor personlig betydelse för många som har varit ombord och seglat eller följt äventyret sedan byggnationen på Eriksberg.

SOIC har också markerat att det inte är högsta bud som självklart leder till köp. SOIC:s styrelseordförande har tidigare sagt till På Kryss att stiftelsen framförallt vill att fartyget ska segla vidare och att hon kommer göteborgarna och Västkusten till del även i framtiden.

Soraya Tohidi själv kände inte till Götheborg förrän för ett par år sedan.
– Just det drivet mig i den här frågan. Som många andra visste jag inte ens att ett skepp som Götheborg existerade förrän jag såg henne. Men så fort jag såg henne blev jag intresserad och angelägen att fler ska upptäcka vilken resurs fartyget är, säger Soraya.

LÄNK: Ostindiefararen söker nya ägare [På Kryss, 26 maj, 2016]

LÄNK: Namninsamlingen Rädda Ostindifararen – ett världsunikt skepp

Redaktionen
redaktion@pakryss.se

2 kommentarer »

  • Elvy Paulusson skriver:

    RYCK UPP ER; MAKTHAVARE!

  • ULF EDENSVÄRD skriver:

    Jag seglade som betalande besättningsman ombord Götheborg aug-sept 2013, leg 9 från Luleå till Norrtälje. Det var en upplevelse som jag inte skulle ha velat gå miste om. Därför kan jag verkligen önska att hon får vara kvar under svensk flagg. Kanske kommer då någon gång i framtiden något av mina barnbarn eller barnbarns barn att få uppleve att segla ombord. Det hoppas jag !