Hem » Läsvärt, Löpsedel, Nyheter, Säkerhet

Läsvärt   Löpsedel   Nyheter   Säkerhet

Nödraket från båt misstänks ha startat skogsbrand

7 augusti, 2018 – 12.48 2 kommentarer

En nödraket från en båt misstänks ha startat den omfattande skogsbranden i Göteborgs norra skärgård som började i söndags. Flera fastigheter förstördes och många personer evakuerades. Färjetrafiken stängdes ner tillfälligt.

Efter vittnesuppgifter misstänkter nu polisen att en nödraket från en båt utlöste branden på Björkö i Göteborgs norra skärgård på söndagen. Enligt flera vittnen som också framträtt i lokala medier så var det en båt med någon form av haveri som skickade upp en lysande nödraket med fallskärm. Det brinnane blosset blev fördes av den kraftiga västanvinden till en vassrugge och startade branden. Elden spreds sedan från träd till träd och drabbade så småningom flera byggnader.

Ett av vittnena var Gunnar Skarland som bor på Björkö.
– Jag hörde ljudet av en nödraket och såg ett bloss på himlen och tänkte ”vem skjuter en nödraket nu mitt på dagen när det är ljust”? säger Gunnar Skarland till Sveriges Radio P4 Göteborg.

När Gunnar Skarland sprang upp på ett berg för att se bättre upptäckte han en båt ute på vattnet.
– Det blåste elva, tolv meter per sekund, ganska hårda vindar. Och min andra tanke var ju genast ”var landar den raketen någonstans?” Så gick jag ytterligare några meter på berget och såg att det brann i vassen, säger han till Sveriges Radio.

Skogsbrand

Branden var under kontroll natten till måndag, men eftersläckningen fortsatte på måndagen. Bild: Micael Wigerud

När Gunnar Skarland larmat räddningstjänsten och hämtar hinkar med vatten från sitt hus hade branden redan vuxit större än att det gick att hejda spridningen.
– Det var fem meter höga lågor i träden, säger Gunnar.

Den lokala räddningstjänsten var snabbt på plats strax efter larmet vid 18-tiden på söndagen. Så småningom anslöt tre helikoptrar som vattenbombade och tre fartyg från Sjöfartsverket och Switzer som sprutade vatten som blåste in över ön. Med ett stort antal brandmän och frivilliga från öarna var branden under kontroll vid halvtretiden natten mot måndag. Rökutvecklingen fortsatte på måndagen och allmänheten uppmanas att undvika områden med rök.

Polisen misstänkter allmänfarlig vårdslöshet och brott mot explosiva varor med anledning av den nödraket man sett, men någon misstänkt person är inte identifierad och polisen efterlyser vittnesuppgifter och tips.
Ingen person uppges skadad i samband med branden.

Redaktionen
redaktion@pakryss.se

 

, ,

2 kommentarer »

  • Redaktionen skriver:

    Hej Sten,
    Vi försöker bena ut vad som hänt (det går många rykten) senast på tisdag. Men det finns inget som tyder på att någon person skadades i samband med situationen på båten eller vid branden.
    /Johan Boström, redaktionen, På Kryss

  • Sten Rylander skriver:

    Vad hände med den nödställda båten?