När Sjöfartsverket i juni 2020 klassade om farled 561, från Gräddö och längs med Norrtäljeviken, till en lägre prioritetsgrad släcktes fyrarna ner. Nu tar Norrtälje kommun över driften. Släckta fyrar innebär att farleden inte längre har ..." /> Norrtälje kommun tar över sju fyrar | På Kryss Norrtälje kommun tar över sju fyrar | På Kryss
Hem » Nyheter

Nyheter

Norrtälje kommun tar över sju fyrar

27 september, 2022 – 09.44 2 kommentarer
Bild: Creative Commons/Johan Fredriksson

När Sjöfartsverket i juni 2020 klassade om farled 561, från Gräddö och längs med Norrtäljeviken, till en lägre prioritetsgrad släcktes fyrarna ner. Nu tar Norrtälje kommun över driften.

Släckta fyrar innebär att farleden inte längre har något stöd för mörkernavigering. När Sjöfartsverket erbjöd Norrtälje kommun att ta över driften av de sju fyrarna var hela kommunstyrelsen enig i beslutet.

– Både fritidsbåtar och kommersiell fartygstrafik måste kunna ta sig till och från Norrtälje stad även när det är mörkt. Driftskostnaden var låg så det var ett enkelt beslut, säger Bino Drummond (M), kommunstyrelsens ordförande, till Norrtelje Tidning.

De fyrar det gäller är Gräddö fyr, Järnberget, Eknö udde, Kobussören Övre samt Nedre, Tistelö och Harkö. Kommunens ansvar innebär att den står för driftskostnader, gör underhåll en gång per år och rapporterar till Sjöfartsverket. Uppstår det ett fel har kommunen 18 dagar på sig att åtgärda det. Driften av fyrarna kommer att kosta cirka 30 000–35 000 kronor om året.

Fyren i Gräddö på Rådmansö i Stockholms norra skärgård.

2 kommentarer »

  • Gustaf Eklöf skriver:

    Ett fyrfaldigt leve för Norrtälje kommun och ett allt för ofta förekommande konstaterande att Sjöfartsverket behöver reorganiseras.

  • Tor Melin ledamot SXK Hamn o Farled skriver:

    Heder åt Norrtälje kommun. Skam och vanära över SfV.