Under det första halvåret 2021 minskade antalet stulna båtmotorer med 23 procent jämfört med samma period 2020, men nu syns åter en ökning. Under det första halvåret registrerades 607 stulna båtmotorer i Sverige vilket kan jämföras ..." /> Nu ökar båtmotorstölderna igen | På KryssFör dig som vill segla lite längre! Nu ökar båtmotorstölderna igen | På Kryss
Hem » Nyheter

Nyheter

Nu ökar båtmotorstölderna igen

28 september 2021 – 11:49 En kommentar
Bild: Adobe Aleksei

Under det första halvåret 2021 minskade antalet stulna båtmotorer med 23 procent jämfört med samma period 2020, men nu syns åter en ökning.

Under det första halvåret registrerades 607 stulna båtmotorer i Sverige vilket kan jämföras med samma period 2020 då antalet polisanmälda stölder av båtmotorer uppgick till 786. Stölderna under året har minskat i samtliga polisregioner.

Det skulle kunna förklaras som en effekt av pandemin eftersom det har blivit svårare att röra sig mellan gränserna och därmed föra ut stöldgods ur landet.

– Minskningen av antalet stulna motorer är positiv, samtidigt öppnar omvärlden upp igen och det finns en global brist på båtmotorer. Sverige är fortfarande ett land som är väldigt utsatt för båtmotorstölder jämfört med andra länder i Europa, säger utredare Viktor Eklöf på Larmtjänst. 

Men nu verkar den positiva trenden ha brutits. Senaste veckan har främst Stockholmsområdet, på länsgränsen mellan Uppsala och Stockholm och ner till Trosatrakten, drabbats där tjuvarna främst har riktat in sig på större och dyrare motorer.

Minska risken för båtmotorstöld genom att:

  • Gå med i Båtsamverkan.
  • Stöldmärka din båt och båtmotor. Skriv upp skrov- och motornummer.
  • Vara observant på vilka som rör sig på din båtklubb.
  • Använda spårsändare, men kom ihåg att kolla batterierna samt att den är aktiverad!

(Källa: Larmtjänst)

En kommentar »

  • Henrik Eriksson skriver:

    Hoppas att vi får en ny regering nästa höst som tar dessa stölder av båtmotorer, katalysatorer & andra bildelar på allvar och agerar. Bevaka alla våra hamnar, kolla alla skåpbilar och lastbilar. det finns röntgenutrustning för det. och gör regelbundna kontroller av fordon vid Öresundsbron. Se till att de som åker fast får kännbara straff och utvisning på livstid( Om de inte är Svenska medborgare ) Blir så trött på att inget händer-Sverige är ett smörgåsbord för kriminella.