Att hitta en ledig båtplats kan innebära stress och frustation för en båtägare. Inte blir det bättre av att upptäcka att en hamn är fullbelagd efter en lång seglats. För att man ska slippa segla ..." /> Ny app för att minska stress och bränsleförbrukning | På Kryss Ny app för att minska stress och bränsleförbrukning | På Kryss
Hem » Nya prylar/båtar, Nyheter

Nya prylar/båtar   Nyheter

Ny app för att minska stress och bränsleförbrukning

2 augusti, 2022 – 12.47 Kommentarer inaktiverade för Ny app för att minska stress och bränsleförbrukning

Att hitta en ledig båtplats kan innebära stress och frustation för en båtägare. Inte blir det bättre av att upptäcka att en hamn är fullbelagd efter en lång seglats. För att man ska slippa segla vidare har Göteborgsföretaget Mooringo utvecklat appen Mooringo Breeze som beräknar antalet lediga båtplatser med hjälp av satellitdata från European Space Agency (ESA) och lokalt väder i populära gästhamnar.

– Vi identifierade problemet redan 2019 i en stor kundundersökning där över 90 procent av båtägarna ansåg att data över beläggning i hamnarna skulle minska stress och förbättra deras båtliv, säger Robert Mertens, VD och grundare av Mooringo, som menar att tillgången förbokningsbara gästplatser fortfarande är liten. 

– I ren desperation ringde jag hamnkapten eller letade upp webbkameror för att få någon uppfattning om situationen i hamnen, men det hjälper ju inte när jag först är framme om fyra timmar eller vill planera för lördagen, fortsätter Robert.

Samarbete med Göteborgs universitet

Tekniken bakom appen testades och förfinades under 2020 genom ett samarbete med Marina Vetenskaper på Göteborgs Universitet. Tillsammans analyserades förekomsten av fritidsbåtar som kastade ankare i naturhamnar längs Västkusten där det växer hotat ålgräs.

– Enligt internationell sjölag kan man inte enkelt förbjuda båtar att ankra, men med hjälp av satellitdata från Mooringo och våra kartor på sjögräsbestånd kunde vi beräkna antalet fasta ankringsbojar som behöver läggas ut i naturhamnar för att få bort problemet med individuella båtankare som sliter sönder botten. Vi såg tydliga bevis på hur utplacering av bojar i naturhamnar helt utraderade ankringskador, säger Mathias Obst, Docent på Göteborgs Universitet och koordinator för samarbetsprojektet med Mooringo.

Utveckling mitt i brinnande krig

Appen, Mooringo Breeze, har utvecklats av programmerare i Ukraina. Under de två första veckorna efter Rysslands angrepp stod allt stilla, men därefter har utvecklingspartnern till Mooringo visat uppskattning att de får uppdrag som både genererar pengar till landets återuppbyggnad och ger utvecklarna ett sätt att skapa vardag i krigets kaos.

– Det har gått förvånansvärt bra att arbeta med Ukraina men det blir förstås väldigt paradoxalt att förklara att vi på Mooringo måste få sjösatt en app som minskar stress för fria människor på båtsemester i Norden när de själva hanterar en helt annanstressnivå och varken får lämna landet eller ens ha semester. Häromnatten kunde vår projektledare inte sova för att det var mullrande åska samtidigt som artilleri bombarderade i fjärran, berättar Robert på Mooringo.

Appen Mooringo Breeze finns att ladda ner där appar finns.

Genrebild.