Nu bygger elbåtstillverkaren X Shore en stor, modern och hållbar elbåtsfabrik i Nyköping. Förhoppningen är att kunna förändra båtbranschen på samma sätt som Tesla förändrade bilvärlden. Redan nu finns en pilotanläggning i de enorma industrilokalerna på ..." /> Ny elbåtsfabrik byggs i Nyköping | På Kryss Ny elbåtsfabrik byggs i Nyköping – På Kryss
Hem » Nyheter

Nyheter

Ny elbåtsfabrik byggs i Nyköping

5 oktober, 2021 – 12.34 En kommentar
Bild: Foto X Shore

Nu bygger elbåtstillverkaren X Shore en stor, modern och hållbar elbåtsfabrik i Nyköping. Förhoppningen är att kunna förändra båtbranschen på samma sätt som Tesla förändrade bilvärlden.

Redan nu finns en pilotanläggning i de enorma industrilokalerna på Arnö och produktionen har kommit i gång, om än i liten skala.

– Just nu slutmonterar vi en av våra elbåtar. Det är den första båten som kommer att lämna vår fabrik i Nyköping, säger Elias Wästberg på X Shore, ansvarig för fabriksetableringen, till Södermanlands Nyheter.

 Efter årsskiftet ska slutmonteringen göras på en linje som rymmer 6–10 båtar. Och från och med april ska även skroven tillverkas i Nyköping. När anläggningen är i full drift ska över 100 anställda tillverka två elbåtar om dagen (400 om året) – som sedan levereras till kunder över hela världen.

Sedan Eelex 8 000 såg dagens ljus hösten 2020 har efterfrågan varit stor och båtar har levererats till kunder på tre olika kontinenter. När fabriken i Nyköping står klar kommer produktionen att mångdubblas. Men fabriken i Nyköping är bara första steget.  I mars lanserade bolaget sin elbåt på båtmässan i Palm Beach i USA och nu är planen att öppna en fabrik i USA under nästa år där den svenska fabriken kommer att stå modell för satsningen.

Elbåten från Nyköping
● Är 8 meter lång och 2,5 meter bred.
● Toppfarten är drygt 30 knop och marschfarten 20 knop.
● Båtens räckvidd är upp till 100 nautiska mil vid måttliga hastigheter och cirka 35 nautiska mil med 25 knop marschfart.
● Batterierna kan laddas via vanliga eluttag (till exempel i hamnar). Då tar en laddning cirka sex timmar. Snabbladdning tar en timma.
● Båten är digitalt uppkopplad.
● Prislappen ligger på 2,5 miljoner kronor.

En kommentar »

  • Ralf Johansson skriver:

    Mycket bra och intressant. Utan experimenterande sker inge utveckling. Lycka till! Trots att det kommer säkert att argumenteras emot av ”experter”.

Lämna en kommentar

Lämna din kommentar här nedan, eller lämna en trackback från din webbplats. Du kan också prenumerera på dessa kommentarer via RSS

Var trevlig. Håll det rent. Håll dig till ämnet. Ingen spam.

Du kan använda dessa taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar