Nu bygger elbåtstillverkaren X Shore en stor, modern och hållbar elbåtsfabrik i Nyköping. Förhoppningen är att kunna förändra båtbranschen på samma sätt som Tesla förändrade bilvärlden. Redan nu finns en pilotanläggning i de enorma industrilokalerna på ..." /> Ny elbåtsfabrik byggs i Nyköping | På KryssFör dig som vill segla lite längre! Ny elbåtsfabrik byggs i Nyköping | På Kryss
Hem » Nyheter

Nyheter

Ny elbåtsfabrik byggs i Nyköping

5 oktober 2021 – 12:34 En kommentar
Bild: Foto X Shore

Nu bygger elbåtstillverkaren X Shore en stor, modern och hållbar elbåtsfabrik i Nyköping. Förhoppningen är att kunna förändra båtbranschen på samma sätt som Tesla förändrade bilvärlden.

Redan nu finns en pilotanläggning i de enorma industrilokalerna på Arnö och produktionen har kommit i gång, om än i liten skala.

– Just nu slutmonterar vi en av våra elbåtar. Det är den första båten som kommer att lämna vår fabrik i Nyköping, säger Elias Wästberg på X Shore, ansvarig för fabriksetableringen, till Södermanlands Nyheter.

 Efter årsskiftet ska slutmonteringen göras på en linje som rymmer 6–10 båtar. Och från och med april ska även skroven tillverkas i Nyköping. När anläggningen är i full drift ska över 100 anställda tillverka två elbåtar om dagen (400 om året) – som sedan levereras till kunder över hela världen.

Sedan Eelex 8 000 såg dagens ljus hösten 2020 har efterfrågan varit stor och båtar har levererats till kunder på tre olika kontinenter. När fabriken i Nyköping står klar kommer produktionen att mångdubblas. Men fabriken i Nyköping är bara första steget.  I mars lanserade bolaget sin elbåt på båtmässan i Palm Beach i USA och nu är planen att öppna en fabrik i USA under nästa år där den svenska fabriken kommer att stå modell för satsningen.

Elbåten från Nyköping
● Är 8 meter lång och 2,5 meter bred.
● Toppfarten är drygt 30 knop och marschfarten 20 knop.
● Båtens räckvidd är upp till 100 nautiska mil vid måttliga hastigheter och cirka 35 nautiska mil med 25 knop marschfart.
● Batterierna kan laddas via vanliga eluttag (till exempel i hamnar). Då tar en laddning cirka sex timmar. Snabbladdning tar en timma.
● Båten är digitalt uppkopplad.
● Prislappen ligger på 2,5 miljoner kronor.

En kommentar »

  • Ralf Johansson skriver:

    Mycket bra och intressant. Utan experimenterande sker inge utveckling. Lycka till! Trots att det kommer säkert att argumenteras emot av ”experter”.