Giftiga alger kan ställa till det rejält. Musslor blir giftiga och fiskodlingar slås ut. Nu har en forskargrupp vid Göteborgs universitet upptäckt ett sätt att förbättra möjligheterna att förutsäga giftalgsblomningar. Giftiga alger känner lukten av djurplankton ..." /> Ny metod gör det lättare att förutse algblomning | På Kryss Ny metod gör det lättare att förutse algblomning | På Kryss
Hem » Läsvärt, Nyheter

Läsvärt   Nyheter

Ny metod gör det lättare att förutse algblomning

14 september, 2021 – 09.36 Kommentarer inaktiverade för Ny metod gör det lättare att förutse algblomning
Bild: GU Erik Selander

Giftiga alger kan ställa till det rejält. Musslor blir giftiga och fiskodlingar slås ut. Nu har en forskargrupp vid Göteborgs universitet upptäckt ett sätt att förbättra möjligheterna att förutsäga giftalgsblomningar.

Giftiga alger känner lukten av djurplankton och därför ökar de sin giftproduktion för att skydda sig från att bli uppätna. Hittills har det inte funnits tillräckligt högupplösta data för att djurplankton ska kunna användas till giftalgsprognoser. Men forskargruppen vid Göteborgs universitet fann en genväg som löste problemet. En enkel analys av en kemisk markör från djurplankton i musslorna kunde användas för att förbättra prognosen.

Genom att mäta mängden av de giftiga algernas fiender i vattnet kan man med större säkerhet förutse giftiga algblomningar, säger Erik Selander, marin forskare vid Göteborgs universitet.

Algblomningar kan bli så täta att de missfärgar vattnet. På bilden är det mareldsalgen Noctiluca scintillans som blommar. De flesta giftalgsblomningar på västkusten syns emellertid inte på vattenfärgen.