Med sin nya flytande marinstation vill Fossil Free Marine möjliggöra omställningen till hållbart båtliv, både för fritidsbåtar och lättare kommersiell trafik. De två första stationerna kommer att sjösättas i centrala lägen i Stockholms skärgård under sommaren och hösten 2022. Båda ..." /> Ny obemannad marinstation för förnybara drivmedel | På Kryss Ny obemannad marinstation för förnybara drivmedel | På Kryss
Hem » Nyheter

Nyheter

Ny obemannad marinstation för förnybara drivmedel

20 december, 2021 – 16.44 2 kommentarer
Bild: pressbild

Med sin nya flytande marinstation vill Fossil Free Marine möjliggöra omställningen till hållbart båtliv, både för fritidsbåtar och lättare kommersiell trafik.

De två första stationerna kommer att sjösättas i centrala lägen i Stockholms skärgård under sommaren och hösten 2022. Båda anläggningarna är delvis finansierade av Klimatklivet, efter det att Naturvårdsverket godkänt bolagets ansökan. Konstruktionen är godkänd och miljöklassad också för vattentäkter och klarar de allra högst ställda kraven på miljö och säkerhet. Den inbyggda gyrostabiliseringen håller stationen i balans oavsett nivå av bränsle i de olika tankarna vilket ger en säker och stabil leverans också vid tuffa väderförhållanden. 

– Genom att producera skrovet i en kompositblandning, framtagen för militära fartyg, får vi flera fördelar som låg vikt, ökad volym och möjlighet att klara samtliga typer av flytande bränslen. Förnybar diesel, biodrivmedel och kommande e-bränslen ställer nya krav på säker, ansvarsfull och optimerad förvaring och distribution, vilket vår station möjliggör på ett helt nytt sätt, säger Niklas Sjöö, medgrundare av Fossil Free Marine.

Fakta
Obemannad marinstation

  • Skrov i militär komposit
  • Längd 24 m, bredd 4,3 m, vikt 35 ton (tom)
  • Designad och byggd i Sverige
  • Obemannad drift 24/7/365
  • Livslängd >50 år

2 kommentarer »