En undersökning, gjord av Blocket i samarbete med Yougov, visar att 14 procent har ett års, eller mindre, erfarenhet som båtägare. Och inför sommaren ser det ut att bli ännu fler nya på sjön. I undersökningen ..." /> Ny på sjön i sommar? | På KryssFör dig som vill segla lite längre! Ny på sjön i sommar? | På Kryss
Hem » Nyheter, Säkerhet

Nyheter   Säkerhet

Ny på sjön i sommar?

15 juni 2021 – 09:30 Kommentarer inaktiverade för Ny på sjön i sommar?
Ny på sjön i sommar?

En undersökning, gjord av Blocket i samarbete med Yougov, visar att 14 procent har ett års, eller mindre, erfarenhet som båtägare. Och inför sommaren ser det ut att bli ännu fler nya på sjön.

I undersökningen uppger sex av tio (57 procent) att de inte vet hur de ska hantera någon nödsituation. Det flest har koll på är vad man ska göra om någon ramlar överbord (32 procent). Sämst koll har svenskarna på vad man gör om olja läcker ut i vattnet (13 procent). 

Skaffa dig kunskaper om båtlivet och din egen båt, se till att alla ombord bär flytväst och att du kan larma om något händer. Kan du larma själv och göra det snabbt ökar chanserna till en lyckad utgång avsevärt. Ha alltid en laddad mobil i ett vattentätt fodral med dig, extra batterier och gärna ett alternativt sätt att kommunicera (VHF), särskilt om du ska ge dig ut där mobiltäckningen inte funkar, säger Niklas Jendeby, kommunikationsledare på Sjöräddningssällskapet.

Sjöräddningssällskapets vanligaste uppdrag 2020 (förebyggande utryckning för medlemmar):
1. Maskin/propellerhaveri 

2. Bränslestopp/starthjälp 

3. Grundstötning

4. Diverse i propellern 

5. Vatteninträngning